back

15-01-2015 14:55

2014



30.12.2014


12 січня — останній день прийому документів до Громадської ради при Чернігівській ОДА

12 січня 2015 року — останній день прийому заяв від інститутів громадянського суспільства для участі в установчих зборах інститутів громадянського суспільства для обрання складу Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Заяву про бажання взяти участь в установчих зборах (з відповідними додатками) подавати у робочі дні:

• 30 грудня (до 17:00 год.), 31 грудня (до 13:00 год.) 2014 року;

• 5 січня (до 17:00 год.), 6 січня (до 15:00 год.), 12 січня 2015 року (до 17:00 год.).

Заяву та супровідні документи подавати за адресою: вул. Бєлінського, 11, м. Чернігів, 14000, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Електронна пошта: [email protected].

Контактний телефон: (0462)-67-59-67.

Відповідальна особа: Сапон Валентина Василівна.

Більш детальна інформація та зразки документів — на сайті облдержадміністрації за посиланням http://cg.gov.ua/index.php?id=42406&tp=0


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


25.12.2014


Громадська рада другої каденції відзвітувала

Громадська рада при облдержадміністрації відзвітувала про свою двохрічну діяльність та провела «роботу над помилками». Обговорення відбулося 24 грудня у форматі «круглого столу». На ньому були присутні голови профільних комітетів Громадської ради, представники громадськості, структурних підрозділів ОДА та ЗМІ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 688 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996» було припинено повноваження Громадської ради при облдержадміністрації. На сьогодні працює ініціативна група з підготовки установчих зборів для формування складу Громадської ради третьої каденції.

Як повідомила голова Громадської ради Наталя Проскуріна, протягом 2013 року обговорювалося багато питань: проблеми доступу та вартості приєднання до електромереж; висока орендна плата за землю; затримка платежів у держказначействі; робота податкових органів; діяльність позашкільних навчальних закладів області; профілактика, діагностика та лікування вірусних гепатитів; проблема пасажирських перевезень, створення та діяльність КЗ «Регіональний ландшафтний парк „Ялівщина”».

Зокрема, у поточному році проведено експертизи виконання облдержадміністрацією «Обласної Програми запобігання і протидії корупції на 2013–2015р.р.»; обговорено стан матеріально-технічного та правового забезпечення 13-го та 41-го батальйонів територіальної оборони та інші проблемні питання.

У центрі уваги громадськості протягом останніх двох років, був процес створення РЛП «Ялівщина» та діяльність однойменного комунального закладу обласної ради.

Значний вклад зроблено і в створення проекту обласної програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами.

За два роки Громадською радою направлено близько 200-т листів у інстанції різного рівня.

— За цей час організовано 18 «круглих столів», проводилися експертизи та моніторинги. Також працювали робочі групи з вивчення та впровадження перспективних напрямів діяльності з питань охорони культурної спадщини в області та з визначення незалежної оцінки впливу на оточуюче середовище діяльності птахофабрики з вирощування качок на території Козелецького району,— зазначила голова Громадської ради.

Під час засідання було наголошено про недостатню співпрацю органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадськістю. Зокрема, спостерігалося порушення термінів надання документів, не врахування пропозицій Громадської ради, не відвідування засідань держслужбовцями. Члени Громадської ради зауважили і про необхідність удосконалення системи внутрішнього інформування. Вони нарікали, що їх не запрошують на засідання колегій, комісій та інших структоурно-дорадчих органів

.

На засіданні «круглого столу» також було розглянуто актуальні питання співпраці облдержадміністрації з громадськістю та проекти документів, необхідних для результативної праці.

— Громадська рада другої каденції значно відрізняється від попереднього складу. Адже ми вже напрацювали певні методи роботи, які теж потребують вдосконалення. Сподіваюся, що нова Громадська рада матиме ще кращі результати. Громадськість і виконавча влада повинні налагодити співпрацю, — наголосила Наталія Проскуріна

Учасники засідання прийняли резолюцію, яку після доопрацювання буде оприлюднено.

Новий склад Громадської ради має бути обраний на установчих зборах інститутів громадянського суспільства орієнтовно 21 січня 2015 року.

Резолюція засідання за «круглим столом» на тему
«Підсумки роботи Громадської ради при облдержадміністрації за 2013—2014 роки»



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

Припинено повноваження Громадської ради при облдержадміністрації

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 688 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996» з метою оновлення Громадської ради при облдержадміністрації 19 грудня 2014 року розпорядженням в. о. голови облдержадміністрації С. Журмана № 782 припинено повноваження Громадської ради при облдержадміністрації.

Продовжує свою роботу ініціативна група з підготовки установчих зборів для формування складу Громадської ради при облдержадміністрації.

До 12 січня 2015 року триватиме прийом заяв до нової Громадської ради при облдержадміністрації. Орієнтовна дата установчих зборів інститутів громадянського суспільства — 21 січня 2015 року.



Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему
«Підсумки роботи Громадської ради при ОДА за 2013—2014 роки»

24 грудня відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Підсумки роботи Громадської ради при облдержадміністрації за 2013—2014 роки».

За участі членів Громадської ради при облдержадміністрації та інших представників громадськості планується підбити підсумки роботи Громадської ради.

Також окремим питанням пропонується обговорити проекти документів:

• план дій з реалізації з підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності виконавчої влади в області у рамках реалізації Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“»;

• план заходів щодо реалізації облдержадміністрацією Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні у 2015 році;

• орієнтовний план роботи облдержадміністрації з проведення консультацій з громадськістю у 2015 році.


Початок заходу: 15:00 год.

Місце проведення: зала засідань № 2 облдержадміністрації.


Запрошуємо до участі всіх зацікавлених представників громадських організацій та представників засобів масової інформації для висвітлення заходу.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


19.12.2014


Участь громадськості в процесі прийняття рішень
органів місцевого самоврядування має посилюватися

До такого висновку дійшли учасники засідання за «круглим столом», що 16 грудня відбулося в облдержадміністрації. У заході взяли участь в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв, народний депутат України Олег Купрієнко, члени Громадської ради при облдержадміністрації, представники засобів масової інформації.

Претензії громадськості зводилися до недостатньої відкритості та прозорості роботи органів місцевого самоврядування, обмеженої відповідальності за недотримання вимог чинного законодавства та випадків відсторонення громадськості від участі у прийнятті важливих рішень.

Голова Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна зауважила, що влада часто вважає громадськість опонентом, проте основне бажання громадськості – об’єднання заради реформ і співпраці влади та громади.

Як негативний приклад співпраці обласної влади та громадськості Наталія Проскуріна згадала роботу над проектом положенням про наглядову раду КЗ РЛП «Ялівщина». Після низки засідань робочої групи профільна комісія обласної ради вирішила рекомендувати депутатам взагалі не створювати цей дорадчий орган.

Зауваження у неврахуванні депутатами громадської думки, зокрема експертного середовища, отримало кадрове рішення про непродовження контакту з директором одного з комунальних закладів, який підпорядковується обласній раді.

Як відзначив в.о. голови облдержадміністрації, Громадська рада при ОДА – це той орган, що не дає можливості схибити владі у прийнятті багатьох рішень.

На сьогоднішній день ми розуміємо, що законодавство нашої країни не є до кінця досконалим і збалансованим, воно потребує подальших перетворень. Ми щиро сподіваємося на те, що наступного року воно вийде на етап свого звершення і переформатування новим парламентом у законодавство європейського взірця, - підкреслив Сергій Журман.

Нині розпочався процес формування нової Громадської ради.

В.о. голови облдержадміністрації висловив сподівання, що оновлена Громадська рада, яка розпочне свою роботу у середині січня, оновиться якісно та кількісно, додатково розширить свої повноваження і вплив на виконавську і представницьку гілки влади в області.


Резолюція
засідання за «круглим столом» на тему
«Участь громадськості в процесі прийняття рішень органів місцевого самоврядування»



Прес-служба облдержадміністрації


АНОНС. Засідання за «круглим столом» на тему
«Участь громадськості в процесі прийняття рішень органами місцевого самоврядування»

16 грудня за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Участь громадськості в процесі прийняття рішень органами місцевого самоврядування».

За участі керівництва облдержадміністрації, обласної ради, Чернігівської міської ради, депутатів та представників громадськості планується обговорити проблемні питання комунікації органів місцевого самоврядування та громадськості в процесі прийняття рішень.

Початок заходу: 11:00 год.

Місце проведення: зала засідань № 2 облдержадміністрації.

Запрошуємо до участі членів Громадської ради при облдержадміністрації, всіх зацікавлених представників громадських організацій та представників засобів масової інформації для висвітлення заходу.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


10.12.2014


Навчально-практичні центри — кузня висококласних робітників

Чи не основними супротивниками професійно-технічної освіти начальник обласного управління освіти і науки Анатолій Заліський назвав демографічну ситуацію і… технічний прогрес. Розвиваючи свою думку далі, Анатолій Андрійович зауважив, що заклади профтехосвіти нерідко вчать своїх учнів працювати за давно застарілими технологіями, тому їх випускникам доводиться ледь не «з нуля» вчитися на виробництві в процесі роботи. Виправити цю ситуацію в області прагнуть за допомогою навчально-практичних центрів сучасних технологій. Саме вони, переконаний Анатолій Заліський, сприятимуть тому, що освітній процес відповідатиме вимогам сучасності і, навіть, носитиме випереджальний характер.

Діяльність таких центрів та перспективи їх розвитку було презентовано на зустрічі за круглим столом, яка відбулася в Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту з ініціативи комітету з питань освіти і науки Громадської ради при облдержадміністрації.

В області на базі професійно-технічних закладів освіти відкрито вісім навчально-практичних центрів:

- Регіональний навчально-практичний будівельний центр (Чернігівський професійний будівельний ліцей);

- Навчально-практичний центр сучасних швейних технологій та дизайну (Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування);

- Навчально-практичний центр сучасного автосервісу (Чернігівське вище професійне училище);

- Навчально-практичний центр ресторанного сервісу (Чернігівський центр професійно-технічної освіти);

- Регіональний навчально-практичний центр інноваційних будівельних технологій «KNAUF» (Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту);

- Навчально-практичний центр інноваційних технологій санітарно-технічних, електромонтажних, стропальних та зварювальних робіт (Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту);

- Навчально-практичний центр перукарського мистецтва та декоративної косметики (Чернігівський професійний ліцей побуту);

- Навчально-практичний центр сучасних аграрних технологій (Сосницький професійний аграрний ліцей).

Суть створення таких центрів полягає в тому, що за допомогою соціальних партнерів стає можливим навчання на найсучаснішому обладнанні, з використанням сучасних матеріалів і технологій. Що, на жаль, може дозволити собі далеко не кожен заклад профтехосвіти.

Як розповіли керівники учбових закладів, навчання в таких центрах дозволяє підвищити кваліфікацію випускників, їх конкурентоздатність на ринку праці. Крім того, підняти свій фаховий рівень тут можуть і майстри виробничого навчання з інших училищ чи ліцеїв, і спеціалісти, що вже працюють та бажають розвивати свою професійну майстерність.

Ефективність діяльності подібних центрів додатково підтверджена достойною участю та численними перемогами на всеукраїнських конкурсах професійної майстерності викладачів та учнів чернігівських професійно-технічних навчальних закладів.

Члени громадської ради із зацікавленістю оглянули навчально-практичні центри ліцею залізничного транспорту, відзначили їх сучасний вигляд та рівень обізнаності учнів. У ході обговорення теми зустрічі було наголошено на тому, що практику створення таких центрів потрібно продовжувати, не забуваючи про вдосконалення вже існуючої бази. Тоді й кваліфікація випускників буде належною, і престиж робітничих професій зростатиме.

Крім того, зауважив голова комітету з питань освіти і науки Громадської ради при облдержадміністрації Олександр Коваленко, важливо й надалі продовжувати тісну співпрацю із закордонними партнерами, в тому числі й запозичуючи кращий досвід зарубіжних колег.

Олександр Коваленко зазначив також, що останнім часом значна частина старшокласників переглядає свої життєві пріоритети і надає перевагу робітничим професіям, затребуваним на ринку праці. А це вже є свідченням зростання рівня і престижу професійно-технічної освіти.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Анонс. Засідання за «круглим столом»
«Навчально-практичні центри сучасних технологій у професійних навчальних закладах
Чернігівської області: стан і перспективи розвитку»

10 грудня ц.р. (середа) за ініціативи комітету з питань освіти і науки Громадської ради при облдержадміністрації за участі керівництва Управління освіти і науки облдержадміністрації відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Навчально-практичні центри сучасних технологій у професійних навчальних закладах Чернігівської області: стан і перспективи розвитку».

Учасники засідання ознайомляться з навчально-виробничою базою Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту, обговорять питання підвищення рівня підготовки робітничих кадрів для вітчизняної економіки.

Початок заходу: 11:00 год.

Місце проведення: Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту (№ 5) (м. Чернігів, вул.Комсомольська, 56).

Запрошуємо до участі членів Громадської ради при облдержадміністрації, всіх зацікавлених представників громадських організацій та представників засобів масової інформації для висвітлення заходу.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


Розвиток екомережі Чернігівського району
в межах громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини

Під такою назвою 4 грудня ц.р. у малій залі Чернігівської районної ради відбулося засідання за «круглим столом», яке вела голова Громадської ради при Чернігівській райдержадміністрації Наталія Надирова. Захід був організований спільно громадськими радами при Чернігівській райдержадміністрації та при облдержадміністрації.

У засіданні також взяли участь керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Куриленко, Чернігівський міжрайонний прокурорі із нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Андрій Хряпа, в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерина Тканко, начальник Державної екологічної інспекції в області Леонід Бурковський, голова Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна та інші представники органів влади області, району, члени громадських рад.

Під час засідання за «круглим столом» розглянуто низку питань, які стосуються не лише Чернігівського району, а й області.

В.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерина Тканко розповіла про перспективи розбудови екомережі області та Чернігівського району. Вона зазначила, що в Чернігівській області мережа природно-заповідного фонду налічує 662 об’єкта, з яких 52 розташовано на території Чернігівського району, розповіла про перспективи заповідання нових об’єктів.

Про стан природничо-заповідного об’єкту Чернігівського району, а саме: «Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дерева садиби П.Г. Березовського», розповів Старобілоуський сільський голова Микола Нехай.

Було обговорені питання пріоритетних напрямів використання коштів природоохоронного фонду, зокрема для встановлення меж в натурі (на місцевості) територій та об’єктів природно-заповідного фонду та інші питання. За результатами засідання було прийнято резолюцію.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації



Анонс. Засідання «круглого столу»
«Розвиток екомережі Чернігівського району в межах громадської програми
«Зелене намисто Чернігівщини»

4 грудня відбудеться засідання «круглого столу» на тему: «Розвиток екомережі Чернігівського району в межах громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини».

Захід проводять громадські ради при Чернігівській райдержадміністрації та при облдержадміністрації спільно з Чернігівською райдержадміністрацією.

Планується обговорити питання практичної реалізації рішення Чернігівської обласної ради від 17 червня 2014 року «Про розширення мережі природно-заповідного фонду Чернігівської області» щодо збереження та відтворення як об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дерева садиби П.Г. Березовського» та лісового заказнику місцевого значення «Олишівська дача».

У засіданні «круглого столу» візьмуть участь керівники Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції в області, Чернігівський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, сільські голови, члени громадських рад.

Початок заходу: 15:30 год.

Місце проведення: конференц-зал Чернігівської райдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 48).

Запрошуємо всіх зацікавлених осіб та представників засобів масової інформації до висвітлення заходу.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


01.12.2014


Звіт про підсумки громадського моніторингу виконання
міської Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності
безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки

У червні – липні 2014 року Робочою групою Громадської ради при Чернігівській ОДА проведено моніторинг виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Чернігові на 2011-2015 рр. За висновками Робочої групи, Чернігівською міською радою у 2011 році були затверджені відповідні нормативно-правові акти місцевого рівня, необхідні для ефективного проведення робіт з регулювання чисельності безпритульних тварин та підвищення відповідальності власників собак та котів, а саме:

- Програма охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Чернігові на 2011—2015 роки, затверджена рішенням Чернігівської міської ради 31.05.2011 р. (9 сесія 6 кликання);

- Правила утримання собак та котів у м. Чернігові, затверджені рішенням Чернігівської міської ради 29.09.2011р. (13 сесія 6 скликання).

Але на практиці робота, передбачена вищезгаданими документами, не ведеться. Зокрема, Програмою віднесено до обов'язків УЖКГ Чернігівської міськради будівництво пункту тимчасового утримання тварин. Для будівництва відведено земельну ділянку, розроблено проектну документацію. Міністерством екології та природних ресурсів України в межах загальнонаціональної програми будівництва в містах України сучасних притулків для безпритульних тварин у 2012 році були виділені Чернігівській міській раді кошти в сумі 2,345 млн. грн. для будівництва пункту тимчасового утримання тварин. Але отримані кошти міськрадою не були освоєні та повернуті до держбюджету.

Безпосереднє проведення роботи з безпритульними тваринами, з опікунами безпритульних тварин, інформаційно–просвітницьку роботу покладено на Чернігівську міську громадську організацію «ЗООШАНС». За отриманою інформацією на цей час безпритульними тваринами опікуються волонтери — мешканці міста. ГО «ЗООШАНС» власного притулку для тварин не має. За рахунок благодійної допомоги населення та підприємців міста з 2011 по 2013 рр. було проведено стерилізацію біля 100—180 собак і котів за рік. Такі обсяги роботи не можуть суттєво поліпшити ситуацію з безпритульними тваринами у місті. Щодо захисту тварин від жорстокого поводження, то така робота не ведеться системно, а ні уповноваженими на це органами УМВС, а ні громадськими активістами.

У липні — серпні 2014 року до Міжнародного дня безпритульних тварин було проведено інформаційно-просвітницький місячник «Разом за життя». На вулицях міста розміщувалась соціальна реклама, у ЗМІ були розміщені відповідні матеріали, присвячені питанню гуманного поводження з тваринами.

У серпні 2014 р. Громадською радою при Чернігівській ОДА проведено круглий стіл «16 серпня - Міжнародний день безпритульних тварин. Як проблема безпритульних тварин вирішується в м. Чернігові?». В роботі круглого столу прийняли участь представники депутатського корпусу Чернігівської міської ради, міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, управління ЖКГ міськради, управління ветеринарної медицини у м. Чернігові, експерти та громадськість.

За підсумками обговорення учасники круглого столу прийняли резолюцію засідання у якій, зокрема, звернулися до депутатів Чернігівської міськради з клопотанням про внесення до порядку денного чергової сесії Чернігівської міськради питання про звіт про виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки та впровадження реєстрації домашніх тварин відповідно до Правил утримання собак та котів у м. Чернігів.

Депутатами Чернігівської міскради О.Мельником та І.Любухіною наприкінці серпня 2014р. був розроблений відповідний проект рішення міськради «Про звіт заступника міського голови Кривенко В. Г.», яким запропоновано заслухати звіт з наступних питань:

- про виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки;

- про визначення виконавця робіт, що здійснює реєстрацію тварин, затвердження Положення про реєстрацію собак та котів у м. Чернігові та встановлення розміру оплати за реєстрацію домашніх тварин відповідно до Правил утримання собак та котів у м. Чернігові.

Але у порушення Регламенту Чернігівської міської ради питання «Про звіт заступника міського голови Кривенко В. Г.» до порядку денного сесії міськради досі не було включено.

Таким чином, виконавчими органами місцевої влади послідовно ігнорується низка болючих та соціально резонансних міських проблем, пов`язаних з проявами жорстокого поводження з тваринами, відсутністю заходів по гуманному регулюванню чисельності безпритульних тварин та необхідністю підвищення відповідальності власників собак та котів. Робота зоозахисних громадських організацій, волонтерів (опікунів тварин) на існуючому сьогодні рівні не є комплексною та системною, тому несуттєво впливає на ситуацію.

Змінити існуючу ситуацію на краще можливо тільки за допомогою постійного тиску та контролю з боку громадськості задля реалізації органами місцевої влади заходів, передбачених Програмою охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки та Правила утримання собак та котів у м. Чернігові.

У травні 2014 року була створена робоча група в Чернігівській обласній раді і здійснено вивчення ситуації, що склалася в області з виконанням вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» № 3447-ІУ від 21.02.2006 щодо регулювання чисельності безпритульних тварин, правил поводження з домашніми тваринами. Результатом моніторингу став проект Програми поводження з домашніми тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у Чернігівській області на 2014—2019 роки, який представлено Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської області для громадського обговорення.


За повідомленням Громадської ради при облдержаміністації


28.11.2014


Відбулось засідання робочої групи Громадської ради

27 листопада відбулось засідання робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації з визначення незалежної оцінки впливу на оточуюче середовище діяльності птахофабрики з вирощування качок у Козелецькому районі. Було вирішено направити низку запитів для збору необхідної інформації. Нині відсутній проект очисних споруд та висновок відповідної екологічної експертизи.



За повідомленням Громадської ради при облдержаміністації


28.11.2014


Продовжується обговорення проекту Положення про наглядову раду
комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»

26 листопада члени Громадської ради при облдержадміністрації взяли участь в обговоренні пропозицій до проекту Положення про наглядову раду комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» обласної ради.

Обговорення відбулось в обласній раді в рамках засідання робочої групи, яке провів голова постійної комісії з питань АПК, земельних відносин, екології та природних ресурсів обласної ради Арсен Дідур. Учасники засідання рекомендували доопрацьований проект Положення про наглядову раду оприлюднити на офіційному сайті облдержадміністрації та винести на розгляд чергового пленарного засіданні обласної ради.


25.11.2014



Лист голові Чернігівської обласної ради Звєрєву М.В.
щодо непродовження контракту з Мултанен В.В.


25.11.2014



Cкарга прокурору Чернігівської області Стеценку В.А.
щодо ненадання відповіді на запит на інформацію


21.11.2014



Повідомлення ініціативної групи з підготовки установчих зборів
Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» повідомляємо, що 21 січня 2015 року о 15:00 в приміщенні обласної державної адміністрації (зал № 1) відбудуться установчі збори інститутів громадянського суспільства для обрання складу Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації.

До участі у зборах запрошуються всі інститути громадянського суспільства (представники громадських, релігійних, благодійних організацій, професійних спілок та їх об’єднань, творчих спілок, асоціацій, організацій роботодавців, недержавних засобів масової інформації та інших непідприємницьких товариств і установ, легалізованих відповідно до законодавства України). Для участі в установчих зборах до ініціативної групи подається заява, підписана уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства.

До заяви додаються:

• рішення керівника інституту громадянського суспільства, якщо інше не передбачено його установчими документами, про делегування представника для участі в установчих зборах, посвідчене печаткою (у разі наявності);

• біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства;

• копії документів, що підтверджують легалізацію інституту громадянського суспільства;

• інформація про результати діяльності інституту громадянського суспільства протягом останніх двох років;

• електронна версія вказаних документів у форматі Microsoft Word (.doc).

Заява та додатки подаються у довільній формі (зразки документів додаються).

12 січня 2015 року — останній день приймання заяв для участі в установчих зборах. На підставі поданих заяв ініціативна група складає список учасників установчих зборів, кандидатур до нового складу громадської ради та у разі потреби уточнює місце проведення установчих зборів, про що буде повідомлено на офіційному веб-сайті Чернігівської облдержадміністрації та в місцевих ЗМІ.

Заяву про бажання взяти участь в установчих зборах (з відповідними додатками) подавати до 17.00 год. 12 січня 2015 року на адресу: каб. 2, вул. Бєлінського, 11, м. Чернігів, 14000, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Електронна пошта: [email protected]. Контактні телефони: (0462)-67-59-67, 066-5100749.

Відповідальна особа: Сапон Валентина Василівна.

Ініціативна група з підготовки установчих зборів
інститутів громадянського суспільства для обрання складу
Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації


Зразки документів


19.11.2014



З 21 листопада розпочнеться прийом заяв від представників
громадянського суспільства для участі в установчих зборах для формування нового складу
Громадської ради при облдержадміністрації

18 листопада відбулось перше засідання ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Було вирішено, що збір заяв від інститутів громадянського суспільства про їх наміри взяти участь в установчих зборах розпочнеться 21 листопада ц.р. в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (вул. Бєлінського, 11) і триватиме до 17:00 години 12 січня 2015 року. Дата проведення установчих зборів — 21 січня 2015 року. Погоджено текст відповідної об’яви та зразків документів для участі в установчих зборах, які будуть оприлюднені на офіційному сайті облдержадміністрації у рубриках «Новини Чернігівщини» та «Громадська рада при облдержадміністрації».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


17.11.2014



Шановні члени ініціативної групи!

Рішенням президії Громадської ради 12 листопада 2014 року створена ініціативна група з підготовки установчих зборів для формування складу Громадської ради при Чернігівській ОДА у складі 15 чол. (додається).

Перше засідання відбудеться 18 листопада 2014 року (вівторок), о 16:00 год., в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11, 1-й поверх).

На засіданні члени ініціативної групи мають прийняти рішення щодо дати, часу, місця, порядку проведення установчих зборів, порядку подання заяв від представників громадянського суспільства для участі в установчих зборах, додатків до заяви, визначення відповідальної особи.

Тел. для довідок 675-967, 066-510-07-49 (Сапон Валентина Василівна).

Прохання ознайомитись з основними засадами типового положення про громадську раду при обласній, районній, державній адміністрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996, зокрема щодо завдань, повноважень ініціативної групи:

Для формування складу громадської ради орган утворює ініціативну групу з підготовки установчих зборів за участю інститутів громадянського суспільства.

Якщо при органі вже утворена громадська рада, то не пізніше ніж за 60 календарних днів до закінчення її повноважень вона утворює ініціативну робочу групу з підготовки установчих зборів для формування нового складу ради.

До складу ініціативної групи з підготовки установчих зборів входять представники інститутів громадянського суспільства, в тому числі ті, які є членами діючої громадської ради, та органу, при якому утворюється громадська рада.

Не пізніше ніж за 30 календарних днів до проведення установчих зборів орган в обов'язковому порядку оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб підготовлене ініціативною групою повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів, порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи та прізвище, ім'я, електронну адресу та номер телефону відповідальної особи.

Для участі в установчих зборах до ініціативної групи подається заява у довільній формі, підписана уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства.

До заяви додаються:

рішення керівника інституту громадянського суспільства, якщо інше не передбачено його установчими документами, про делегування представника для участі в установчих зборах, посвідчене печаткою (у разі наявності);

біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства;

копії документів, що підтверджують легалізацію інституту громадянського суспільства;

інформація про результати діяльності інституту громадянського суспільства протягом останніх двох років.

За 10 календарних днів до проведення установчих зборів приймання заяв для участі у них припиняється. На підставі поданих заяв ініціативна група складає список учасників установчих зборів, кандидатур до нового складу громадської ради та у разі потреби уточнює місце проведення установчих зборів, про що орган повідомляє на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


14.11.2014



Нещодавно члени Громадської ради при ОДА та представники журналістської спільноти обговорили роль Громадської ради у відносинах з владою та суспільством.

Відео програми «Тонкий лід» Чернігівської ОДТРК можна проглянути за посиланням:

https://www.facebook.com/cg.gov.ua/posts/604349703010060

Нещодавно відбулось перше засідання робочої групи з вивчення екологічного стану річки Десна, яка створена при обласній раді. У заході взяла участь представник Громадської ради при ОДА Тамара Петрова. З прес-релізом засідання ви можете ознайомитись за посиланням:

http://chor.gov.ua/nasha-diyalnist/item/2465-vidbulosia-pershe-zasidannia-robochoi-hrupy-z-vyvchennia-ekolohic


13.11.2014



Засідання президії Громадської ради

12 листопада під керівництвом голови Громадської ради Наталії Проскуріної відбулось чергове засідання президії.

Було створено ініціативну робочу групу з підготовки установчих зборів для формування нового складу Громадської ради у складі 15 чоловік. Згідно поданих пропозицій до неї увійшли члени нині діючої Громадської ради, представники інших інститутів громадянського суспільства та облдержадміністрації.

Зі складом ініціативної групи можна ознайомитись на офіційному сайті облдержадміністрації у рубриці «Громадська рада при облдержадміністрації» / «Установчі збори для обрання нового складу Громадської ради при ОДА» за посиланням http://cg.gov.ua/index.php?id=42406&tp=0.

Завдання та повноваження ініціативної групи визначено постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

Перше засідання ініціативної групи відбудеться 18 листопада 2014 року о 16:00 год. в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Члени президії Громадської ради визначились з датою наступного засідання Громадської ради — 17 грудня цього року. Серед питань — звіт про роботу Громадської ради.

Обговорено питання поточної роботи Громадської ради, зокрема щодо організації спільно з Громадською радою при Чернігівській райдержадміністрації засідання за «круглим столом» щодо розвитку екомережі Чернігівського району.

Також Громадська рада планує звернутися до депутатів Чернігівської міської ради з вимогою внести до порядку денного наступної сесії міськради питання щодо відміни Рішення про безоплатну передачу у власність приватним особам земельних ділянок на території лісопарку «Ялівщина», яке було прийнято (з голосу) на 40-ій сесії міської ради.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


03.11.2014



Шановні члени президії Громадської ради!

Інформуємо, що 12 листопада (середа) в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11), відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Початок засідання: о 16:00 год.

Планується обговорити питання:

1. Щодо створення ініціативної робочої групи з підготовки установчих зборів для формування нового складу Громадської ради.

2. Підготовка звіту про роботу Громадської ради, звітів постійних комітетів Громадської ради.

3. Щодо порядку денного засідання Громадської ради (грудень ц.р.)

4. Різне.


Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації



03.11.2014



За участі громадськості обговорені актуальні питання
охорони культурної спадщини в області

31 жовтня відбулось засідання робочої групи з вивчення та впровадження перспективних напрямів діяльності з питань охорони культурної спадщини в області, яка була створена розпорядженням голови облдержадміністрації з ініціативи комітету з питань збереження та використання культурної спадщини Громадської ради при облдержадміністрації.

Учасники засідання узагальнили пропозиції щодо створення окремого управління охорони культурної спадщини у структурі облдержадміністрації, обговорили основні перспективні напрями діяльності Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, проблеми у сфері охорони культурної спадщини, зокрема щодо створення у складі вже діючих історико-культурних заповідників музеїв-садиб визначних родин нашого краю: Лизогубів (смт Седнів Чернігівського району), Кочубеїв (с. Тиниця Бахмацького районі) та Галаганів (с. Сокринці Срібнянський район).


Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації



31.10.2014



Шановні представники громадськості!

Нагадуємо, що 16 січня 2015 року закінчується термін повноважень нинішнього складу Громадської ради при ОДА.

16 жовтня 2014 року члени президії Громадської ради при облдержадміністрації вирішили розпочати роботу по створенню ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Прохання до 10 листопада ц.р. на адресу електронної пошти секретаря Громадської ради [email protected] надати пропозиції до складу ініціативної групи. Це можуть бути члени Громадської ради та інші представники інститутів громадянського суспільства.

12 листопада на засіданні президії Громадської ради планується затвердити склад ініціативної групи.

Довідка

До складу ініціативної групи з підготовки установчих зборів входять представники інститутів громадянського суспільства, в тому числі ті, які є членами діючої громадської ради, та органу, при якому утворюється громадська рада.

Серед завдань ініціативної групи згідно Типового положення про громадську раду, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996:

1) оприлюднення підготовленого ініціативною групою повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів, порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи та прізвище, ім’я, електронну адресу т номер телефону відповідальної особи;

2) збір заяв від інститутів громадянського про їх наміри взяти участь в установчих зборах;

3) інформування через офіційний веб-сайт ОДА про місце проведення установчих зборів, список учасників установчих зборів, кандидатури до нового складу громадської ради;

4) проведення установчих зборів, на яких визначається кількісний склад громадської ради та проводяться вибори членів громадської ради.

Згідно Положення про Громадську раду при Чернігівській ОДА нині діюча Громадська рада має не пізніше ніж за 60 календарних днів до закінчення її повноважень утворити ініціативну групу з підготовки установчих зборів для формування нового складу Громадської ради.

Не пізніше 16 грудня цього року облдержадміністрація має оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті підготовлене ініціативною групою повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів, порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


30.10.2014



Громадськість знову обговорювала «Ялівщину»

За клопотанням Громадської ради при облдержадміністрації проект рішення «Про створення громадської наглядової ради комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради» був знятий з розгляду 21-ї сесії обласної ради на доопрацювання.

На розширеному засіданні робочої групи по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина», яка діє при Громадській раді, було обговорено пропозиції громадськості щодо створення наглядової ради: положення та складу.

Засідання, під керівництвом голови Громадської ради Наталії Проскуріної, відбулося вчора, 29 жовтня. У ньому взяли участь члени Громадської ради; представники громадськості; спеціалісти з питань екології та охорони культурної спадщини; юристи. Обговорення відбулося за відсутності представників Департаменту екології та природних ресурсів ОДА. Робота над проектом рішення буде продовжена.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації


28.10.2014



Анонс. Громадське обговорення проекту рішення
про створення громадської наглядової ради РЛП «Ялівщина»

За клопотанням Громадської ради при облдержадміністрації проект рішення Чернігівської обласної ради «Про створення громадської наглядової ради комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради» був знятий з розгляду 21-ї сесії на доопрацювання. Питання перенесено на наступну сесію.

Громадська рада при облдержадміністрації у відповідності до постанови КМУ №996 від 03.10.2010 року «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» розпочинає громадське обговорення проекту вищезгаданого проекту рішення.

Обговорення відбудеться 29 жовтня на розширеному засіданні робочої групи по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина» Громадської ради.

Початок заходу: 16:00 год.

Місце проведення: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11).

Довідкова інформація за телефонами: 050-55-80167, 67-79-67.


Порівняльна таблиця змін до проекту рішення Чернігівської обласної ради
«Про створення громадської наглядової ради комунального закладу
«Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради»,
підготовлена Громадською радою при облдержадміністрації


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


17.10.2014



Відбулось засідання президії Громадської ради

16 жовтня члени президії Громадської ради при облдержадміністрації заслухали інформацію робочої групи з проведення громадського моніторингу створення РЛП в урочищі Ялівщина. Робочою групою було ініційовано направлення звернення до облдержадміністрації та обласної ради щодо невідповідності займаній посаді нинішнього директора КЗ РЛП «Ялівщина» Анатолія Мороза. Робоча група також має напрацювати пропозиції до проекту рішення про створення наглядової ради КЗ РЛП «Ялівщина».

Обговорювались питання подальшої роботи комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради, стану виконання доручення голови облдержадміністрації за підсумками зустрічі з президією Громадської ради та протокольного доручення, за підсумками засідання з обговорення фактів неправомірних дій та втручання у підприємницьку діяльність з боку окремих співробітників правоохоронних органів, яке відбулось в облдержадміністрації 3 вересня цього року.

Члени президії ознайомились зі зверненнями до Громадської ради при облдержадміністрації від колективів Чернігівського шкірно-венерологічного диспансеру Чернігівської обласної ради та салону-перукарні «Соната».

Також заслухано інформацію про перше засідання робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації з визначення незалежної оцінки впливу на оточуюче середовище діяльності птахофабрики з вирощування качок у Козелецькому районі, яке відбулось 8 жовтня за участю директора ТОВ «Регіонпродукт-Україна» Сергія Малашенка та заступника начальника Державної екологічної інспекції в області Валентини Дзюби.

Крім того, було вирішено розпочати роботу по створенню ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації. Термін повноважень нинішнього складу Громадської ради закінчується 16 січня 2015 року.

Не пізніше 16 грудня цього року облдержадміністрація має оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті підготовлене ініціативною групою повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів, порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи.



За інформацією президії Громадської ради
при облдержадміністрації


13.10.2014



Шановні члени президії Громадської ради!

Запрошуємо на засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбудеться 16 жовтня (четвер) 2014 року в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11), початок о 16:00 год.

Планується обговорити питання поточної роботи, зокрема щодо організації громадського обговорення проекту рішення про створення наглядової ради при РЛП «Ялівщина» та звернення до Громадської ради.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


09.10.2014



Розпочато громадське дослідження щодо будівництва птахофабрики у Козелецькому районі

9 жовтня за участю директора ТОВ «Регіонпродукт-Україна» Сергія Малашенка та заступника начальника Державної екологічної інспекції в області Валентини Дзюби відбулось перше засідання робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації з визначення незалежної оцінки (громадського моніторингу) впливу на оточуюче середовище діяльності птахофабрики з вирощування качок у Козелецькому районі. Вела засідання голова Громадської ради Наталія Проскуріна.

Членам робочої групи було передано для ознайомлення пакет дозвільних документів на будівництво птахофабрики, оцінку впливу будівництва на стан довкілля, висновок комплексної державної експертизи та інші документи. Директор ТОВ «Регіонпродукт-Україна» відповів на запитання членів робочої групи, зокрема щодо наслідків діяльності птахофабрики на збереження рівня та якості води в криницях жителів навколишніх сіл, щодо ефективності роботи очисних споруд.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

01.10.2014



Робоча група Громадської ради тримає на контролі дії влади щодо РЛП «Ялівщина»

29 вересня Громадська рада при облдержадміністрації звернулась з інформаційним запитом щодо стану кримінального провадження стосовно службового підроблення протоколу засідання постійної комісії Чернігівської міськради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин від 24.04.2014 року, який в подальшому став підставою для винесення на голосування 40-ї сесії 6 скликання міськради питання щодо безоплатної передачі у власність двом громадянкам земельних ділянок 7410100000:02:014:0108 площею 1,9816 га і 7410100000:02:014:0109 площею 1,3644 га на території урочища «Ялівщина».

30 вересня ц.р. прокуратура міста Чернігова повідомила, що у провадженні Чернігівського МВ УМВС України в Чернігівській області перебуває кримінальне провадження № 42014270010000108 від 15 травня 2014 року по факту підробки протоколу засідання постійної комісії Чернігівської міськради, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України. Досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі дії.


Тамара Петрова, перший заступник голови
Громадської ради при облдержадміністрації


19.09.2014



Лист голові Чернігівської обласної ради



19.09.2014


Депутати обласної ради дослухались до рекомендацій
Громадської ради при облдержадміністрації

З розгляду на 21-ій сесії обласної ради було знято питання «Про створення громадської наглядової ради комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради». Депутати дослухались до рекомендацій Громадської ради при облдержадміністрації про необхідність його доопрацювання з урахуванням думки громадськості.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


18.09.2014


Клопотання-звернення щодо виключення з порядку денного 21-ої сесії облради питання "Про створення наглядової ради КЗ РЛП "Ялівщина"


Запит на інформацію


18.09.2014


Чергове засідання Громадської ради при ОДА

Вела засідання, яке відбулося 17 вересня, голова Громадської ради Наталія Проскуріна, яка запропонувала хвилиною мовчання вшанувати пам`ять загиблих у Донецькій і Луганській областях під час антитерористичної операції.

На зустріч був запрошений голова обласної ради Микола Звєрєв.

- Я прийшов, щоб почути, які є проблеми і питання у громади. Мені потрібно всіх вас почути і винести конструктивне рішення, говорить Микола Звєрєв. - Ми завжди взаємодіємо за для того, щоб був мир і злагода на Чернігівщині.

Голова облради побажав всім присутнім мудрості і відповідальності за кожне прийняте рішення.

Під час засідання було розглянуте звернення до Громадської ради об’єднання «Форум порятунку Чернігівщини «Нове життя» щодо факту побиття членів цього об’єднання у Прилуках 28 серпня 2014 року.

Начальник УМВС області Олег Демченко заявив про готовність правоохоронних органів забезпечити порядок при проведені громадських заходів.

На засіданні також йшла мова про діяльність комунального закладу регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Напередодні сесії облради, яка відбудеться 18 вересня, громадська рада наголосила на необхідності зняття з порядку денного засідання цієї сесії питання про створення громадської наглядової ради КЗ «РЛП «Ялівщина» та проекту положення про наглядову раду як такі, що не пройшли у повному обсязі процедури громадського обговорення і недостатньо професійно підготовлені.

Було також затверджено план роботи Громадської ради на IV квартал 2014 року. Серед іншого, створено робочу група з проведення моніторингу визначення незалежної оцінки впливу на оточуюче середовище діяльності птахофабрики з вирощування качок бройлерів, що у Козелецькому районі.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації


15.09.2014


10 вересня Громадська рада звернулась до голови облдержадміністрації, голови обласної ради, голови постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної ради щодо недопустимості розгляду на сесії обласної ради 18 вересня 2014 року питання «Про створення громадської наглядової ради комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради».


Лист голові обласної державної адміністрації


12.09.2014

Анонс засідання Громадської ради при ОДА

17 вересня (середа ) о 16:00 год. в залі № 1 ОДА відбудеться чергове засідання Громадської ради.

Проект

Порядок денний
засідання Громадської ради при облдержадміністрації

Веде засідання голова Громадської ради Проскуріна Н.П.

1. Про роботу Громадської ради у III кварталі ц.р.

Проскуріна Н.П., голова Громадської ради

2. Про створення та діяльність комунального закладу регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» Чернігівської обласної ради. Обговорення пропозицій щодо складу наглядової ради та положення про наглядову раду КЗ «РЛП «Ялівщина».

Тканко К. В., в. о. директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації;

Мороз А.В., директор КЗ «РЛП «Ялівщина»

Петрова Т.І., заступник голови Громадської ради, член робочої групи по проведенню громадського моніторингу створення РЛП «Ялівщина»

3. Розгляд звернення до Громадської ради об’єднання «Форум порятунку Чернігівщини «Нове життя» щодо факту побиття членів об’єднання в м. Прилуках 28 серпня 2014 року.

Петрова Т.І., заступник голови Громадської ради

4. Затвердження плану роботи Громадської ради на IV квартал 2014 року.

Проскуріна Н.П., голова Громадської ради

5. Затвердження складу робочих груп для проведення громадських моніторингів та експертиз.

Проскуріна Н.П., голова Громадської ради

6. Різне.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


05.09.2014

Засідання Громадської ради відбудеться 17 вересня

4 вересня члени президії Громадської ради при облдержадміністрації обговорили питання, які планується винести на засідання Громадської ради.

17 вересня Громадська рада має розглянути питання створення КЗ «Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» Чернігівської обласної ради, зокрема щодо ситуації навколо формування Наглядової ради. Громадська рада займає принципову позицію — Наглядова рада має формуватися за участю громадськості, відкрито та прозоро.

Члени Громадської ради також розглянуть питання бізнесової діяльності в області. Було вирішено створити робочу групу по проведенню громадської експертизи чи моніторингу будівництва ТОВ «Регіонпродукт-Україна» птахофабрики з вирощування качок бройлерів у Козелецькому районі. Розпочати формування робочої групи доручено голові комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександру Панченку. Планується долучити до її складу експертів, представників громад, на території яких будується птахофабрика.

Члени президії вирішили підтримати Громадську організацію «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних» у створенні Центру соціальних ініціатив, який має включати в себе соціальний готель, соціальну їдальню, виробничі майстерні та соціальний магазин для малозабезпечених громадян. Наразі вирішується питання оренди приміщення для Центру.

На засіданні президії обговорювались питання організації збору коштів на потреби Нацгвардії, допомоги переселенцям з зони АТО та інші питання.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації




03.09.2014

Шановні члени президії Громадської ради!

Запрошуємо на засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбудеться 4 вересня (четвер) в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11), початок о 16:00 годині.

Планується обговорити питання, що пов’язані з процесом функціонування КЗ РПЛ «Ялівщина», зокрема щодо проекту положення про наглядову раду комунального закладу, проект плану роботи Громадської ради на IV квартал, а також низка актуальних питань життєдіяльності області.


Департамент інформаційної
діяльності та комунікацій
з громадськістю ОДА




15.08.2014

РЕЗОЛЮЦІЯ
засідання за «круглим столом» на тему:
«16 серпня Міжнародний день безпритульних тварин.
Як проблема безпритульних тварин вирішується у м. Чернігові?»

м. Чернігів

13 серпня 2014 року

Розглянувши та обговоривши Звіт про проведення моніторингу виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки, учасники «круглого столу» вважають, що аналіз сучасного стану свідчить, ситуація, яка склалася в місті Чернігові з виконанням Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки та Правил утримання собак та котів у м. Чернігові є незадовільною і потребує здійснення постійного контролю з боку громадськості.

З метою вирішення проблеми безпритульних тварин у м. Чернігові гуманними методами, врегулювання відносин у сфері поводження з домашніми тваринами, покращення санітарного, екологічного та епізоотичного стану території м. Чернігова вважаємо за потрібне:

1. Прийняти за основу Звіт про проведення моніторингу виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Чернігові на 2011—2015 роки.

2. Звернутись від Громадської ради при Чернігівській ОДА до міського голови Соколова О. В. з пропозицією якнайшвидше впровадити реєстрацію домашніх тварин відповідно до Правил утримання собак та котів у м. Чернігові та максимально сприяти реалізації заходів Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Чернігові на 2011—2015 роки;

3. Звернутися до депутатів Чернігівської міської ради з клопотанням:

• внести до порядку денного чергової сесії Чернігівської міської ради питання про звіт міського голови Соколова О. В. щодо виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки та впровадження реєстрації домашніх тварин відповідно до Правил утримання собак та котів у м. Чернігів;

• створити відповідну тимчасову контрольну комісію щодо вивчення бездіяльності виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

4. Звернутись від Громадської ради при Чернігівській ОДА до міністра екології та природних ресурсів Мохника А. В. з пропозицією ініціювати внесення змін до законодавства України щодо впровадження обов`язкової реєстрації домашніх тварин органами ветеринарної медицини та ліцензування діяльності з розпліднення племінних собак і котів.


ЗВІТ
про проведення моніторингу виконання
Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин
гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки.


Президія Громадської ради
при облдержадміністрації




15.08.2014

Як вирішуються проблеми безпритульних тварин?

Триває місячник гуманного відношення до безпритульних тварин. 13 серпня за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему: «16 серпня — Міжнародний день безпритульних тварин. Як проблеми безпритульних тварин вирішується у м. Чернігові?».

Зустріч відбулася за участі представників Чернігівської міської ради, міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, експертів та представників громадськості.

Під час засідання були розглянуті результати моніторингу виконання міської Програми охорони тваринного світу. Також обговорені питання щодо інформаційно-просвітницьких заходів, що були ініційовані Громадською радою.

― Виховання підростаючого покоління на основі принципів гуманності, відповідальності і любові є важливим. Зараз ми напрацьовуємо і плануємо подати до управління освіти міськради пропозиції щодо вдосконалення морально-екологічного аспекту виховання дітей, ― зазначила голова комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради Валентина Седячко.

Були підведені підсумки стосовно ситуації в Чернігові щодо виконання программ, які стосуються безпритульних та домашніх тварин. Наголошено на необхідності проведення реєстру власницьких тварин, адже 70% безпритульних тварин України складають саме ті, що колись мали господарів.

У результаті обговорення було прийнято за основу Звіт про проведення моніторингу виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки.

Також вирішено підготувати звернення до Чернігівського міського голови з вимогою надати пояснення, чому не виконувались окремі пункти вищезазначеної Програми та які перспективи їх подальшого втілення.

Відеоматеріали засідання за «круглим столом» за посиланнями:


https://www.youtube.com/watch?v=z5dI_rnqq4g


https://www.youtube.com/watch?v=yPnm16C3aTU




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА




12.08.2014

Анонс. Відбудеться засідання «круглого столу» з теми:
«16 серпня — Міжнародний день безпритульних тварин.
Як проблеми безпритульних тварин вирішуються у Чернігові?»

У середу, 13 серпня, у рамках місячника гуманного ставлення до безпритульних тварин, за участі представників Чернігівської міської ради, міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, експертів та представників громадськості відбудеться обговорення зазначеної проблеми.

Під час засідання планується розглянути результати моніторингу щодо виконання міської Програми охорони тваринного світу, а також питання щодо інформаційно-просвітницьких заходів, що були ініційовані Громадською радою у рамках місячника гуманного ставлення до безпритульних тварин.

До участі запрошуються представники ЗМІ.

Початок заходу: 14:00 год.

Місце проведення: аудиторія №1 Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43).

Контактна особа: Седячко Валентина Миколаївна тел.: (093) 0314296


07.08.2014

Громада області — вимушеним переселенцям

Громадська рада при облдержадміністрації активно допомагає переселенцям із районів проведення АТО, які тимчасово проживають у санаторії «Десна» с.Ладинка Чернігівського району.

— Своїми силами ми придбали для цих людей побутову хімію. Також, не залишаються байдужими звичайні мешканці Чернігова та підприємці. Зокрема, чималу підтримку надала громадська організація «Шанс», — розповідає заступник голови Громадської ради ОДА Микола Романов, — Нам необхідно знати точну кількість осіб, що приїхали в область, та їх потреби. Це зробить нашу роботу ефективнішою.

Переселенці знаходяться у стані невизначеності. Адже більшість з них має проблеми з документами. До того ж, невідомо, де вони проживатимуть з настанням холодів.

Інформацію підготовлено за сюжетом Чернігівської обласної телерадіокомпанії «Сівер-центр».

Переглянути його можна, перейшовши за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=vkXU8poStvM або на сторінці ОДА в мережі Фейсбук https://www.facebook.com/cg.gov.ua?ref_type=bookmark


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


30.07.2014

Разом за життя

До Всесвітнього дня бездомних тварин, що відзначається у цьому році 16 серпня, громадськість Чернігівщини спільно з органами влади оголосила місячник гуманного ставлення до бездомних братів наших менших. Триватиме він з 16 липня по 16 серпня. Варто пам’ятати, що це – не святкова дата, а нагода привернути увагу до надважливої проблеми сучасного суспільства.

Вагомий критерій приналежності до європейської цивілізації –– гуманне ставлення людей до тварин. Прийняття у 2006 році Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» свідчить про якісне зрушення в громадській свідомості — проблема захисту тварин була визнана як соціально важлива. Цей Закон спрямований на охорону тварин від страждань та загибелі унаслідок жорстокого поводження. Він утверджує їх природні права, а також укріплює високу моральність української нації.

Проте, кількість безпритульних тварин в області зростає. Це призводить до погіршення санітарно-епідемічного і екологічного стану міст. Причина — відсутність матеріально-технічної бази та низький рівень інформаційно-пропагандистської роботи серед населення.

Тварини стали заручниками байдужості. Адже, розв’язуючи суспільні, економічні та комунальними проблемами, українське суспільство не придумало нічого іншого як відлов та фізичне знищення кудлатих безхатченків. Місць, для їх постійного утримання не існує. Таким чином, вони безконтрольно розмножуються та переносять інфекції.

Наразі необхідно встановити чіткий контроль за чисельністю безпритульних тварин. Слід вести облік та реєстрацію домашніх улюбленців. Вимагає налагодження робота служби пошуку тварин, що загубились. Всі ці заходи потребують фінансової підтримки.

Є така думка, що милосердя не може бути вибірковим: ти або здатен відчувати чужий біль, або ні. Тож нема різниці, яка істота страждає. Необхідно допомагати всім.

Перед тим, як жалітися на свою самотність, подумай, що відчуває покинуте цуценя або кошеня. Білі, чорні, сірі, плямисті – вони різні та неповторні У наших руках їх життя. Це просто – зігрій, нагодуй, захисти! І вони будуть вдячні тобі повік.


За інформацією комітету з питань
екології та природних ресурсів
Громадської ради при
облдержадміністрації


29.07.2014

Влада та громада повинні бути партнерами

Про підсумки діяльності Громадської ради при облдержадміністрації у І півріччі 2014 року та найближчі плани говорили члени президії Громадської ради 29 липня під час прес-конференції для ЗМІ.

За словами голови Громадської ради Наталії Проскуріної, у поточному році відбулося 2 засідання ради, 3 засідання за «круглим столом», працювали робочі групи з проведення громадських експертиз та моніторингів діяльності органів влади.

Серед питань, що знаходиться в центрі уваги Громадської ради — РЛП «Ялівщина». Нині ведеться робота по формуванню пропозицій від громадськості щодо кандидатів до наглядової ради РЛП та робота над положенням про наглядову раду. Напередодні чергової сесії Чернігівської міськради Громадська рада вкотре звернулась до депутатів та міського голови про запровадження тимчасового мораторію про передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення 3 гектарів земель лісопарку та відміну рішення про передачу у власність двом приватним особам земельних ділянок на території лісопарку «Ялівщина».

Як повідомила голова Комітету з питань збереження та використання культурної спадщини та перший заступник голови Громадської ради Тамара Петрова, Чернігівщина займає друге місце в Україні за кількістю об’єктів історико-культурної спадщини та перше місце за їх кількістю на душу населення. Тому громадськістю напрацьовується питання про створення окремого Управління охорони об’єктів культурної спадщини при ОДА.

За участі представників комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради розроблено проект обласної програми регламентування чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Нині проект проходить процедуру громадського обговорення. До Міжнародного дня безпритульних тварин радою ініційовано проведення в області місячника гуманного ставлення до тварин (16 липня – 16 серпня).

Комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва Громадської ради було ініційовано розгляд питань, які перешкоджають розвитку підприємництва області. Нещодавно члени ради взяли участь в акції біля ПАТ «Чернігівобленерго» з вимогою полегшення доступу до електричної енергії. Найближчим часом планується зустріч підприємців області з керівництвом УМВС області, Управління СБУ в області, на якій буде обговорено питання неправомірних дій та втручання у підприємницьку діяльність з боку посадових осіб силових відомств.

Громадською радою підписано меморандум про співпрацю з ЧОДТРК «Сівер-центр», зокрема, щодо участі громадськості у підготовці щотижневої програми «Аргумент».

Спілкуючись, представники ЗМІ отримали змістовні відповіді членів президії Громадської ради стосовно розвитку дошкільної освіти, роботи РЛП «Ялівщина», соціальної напруги та екологічної безпеки на будівництві качиної ферми у Козелецькому районі, розміщення переселенців із АР Крим та зони АТО, тощо.

Наталія Проскуріна закликала присутніх не політизувати роботу Громадської ради.

— Ми розглядаємо питання, які порушує громада. Прошу всі ЗМІ підтримати нас в роботі. Якщо ми об’єднаємось у боротьбі за права громадян – разом ми досягнемо успіху, — підсумувала голова Громадської ради при ОДА.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

11.07.2014

Громадська рада бере участь у підготовці
Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних
тварин гуманними методами у Чернігівській області

10 липня 2014 року голова комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації Валентина Седячко взяла участь у засіданні робочої групи з підготовки проекту «Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Чернігівській області на 2014—2020 роки, яке проходило під керівництвом заступника голови обласної ради Валентина Мельничука. Як голова моніторингової групи щодо виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м.Чернігові на 2011—2015 рр., створеної при Громадській раді, Валентина Седячко звернула увагу присутніх на невтішні результати ситуації щодо розробки та введенню в дію Положення про реєстрацію собак та котів у м. Чернігові та облаштуванню місць для вигулу собак. А саме головне – почастішали випадки жорстокого поводження з безпритульними тваринами.

Наступне засідання робочої групи було вирішено провести 24 липня та присвятити його обговоренню проекту вищезазначеної Програми.


За інформацією комітету з питань
екології та природних ресурсів
Громадської ради при
облдержадміністрації


08.07.2014

Доручення
за результатами зустрічі голови облдержадміністрації
з президією Громадської ради при облдержадміністрації
2 липня 2014 року


02.07.2014

Володимир Івашко: «Треба шукати вірні рішення у спільній праці з громадськістю»

Таку думку очільник області озвучив під час зустрічі з членами Президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Розпочинаючи зустріч, він зауважив, що суспільно-політична ситуація на Чернігівщині залишається стабільною без явних проявів сепаратизму, намагання ж окремих сил дестабілізувати ситуацію одразу ж потрапляють у поле зору правоохоронних органів.

Відзначивши плідну діяльність громадських організацій, політичних партій на благо нашої територіальної громади, голова облдержадміністрації відзначив, що ще ефективнішою дана робота була б при тісній взаємодії та порозумінні з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

— Система органів влади ще дуже забюрократизована. Для зміни ситуації потрібна потужна лобістська робота громадських організацій, адже проблем, які треба вирішувати, ще дуже багато. Влада чекає від громадськості зважених та кваліфікованих рекомендацій, наприклад, як це було у питанні створення РЛП «Ялівщина». Ми теж поступово змінюємо стару систему і методи роботи, але для того, щоб були реальні результати цих змін, потрібен певний час, — підкреслив Володимир Івашко.

У свою чергу голова Громадської ради Наталія Проскуріна зауважила, що основною задачею ради є налагодження ефективної взаємодії органів виконавчої влади з громадськістю та врахування громадської думки під час формування державної політики.

За її словами, Громадська рада піднімає питання не особистого характеру, а питання суспільно значущі, при вирішенні яких влада повинна враховувати громадську думку.

Стосовно ж РЛП «Ялівщина», то, зважаючи на суспільний резонанс даного питання, Наталія Проскуріна звернулася до Володимира Івашка від імені усієї Громадської ради з проханням взяти під особистий контроль виконання заходів щодо забезпечення розробки проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його комплексів і об’єктів.

Зі свого боку голова облдержадміністрації зазначив, що найефективнішою у цьому напрямку буде спільна робота обласної адміністрації, директора РЛП «Ялівщина» та наглядової ради, яка буде створена.

— При всій повазі до прийнятого рішення повинен бути постійний громадський контроль, — наголосив Володимир Івашко.

Також піднімалося питання створення перешкод для роботи підприємців з боку контролюючих та перевіряючи органів, пасажирських перевезень, земельні та екологічні питання.

Детально розглянувши усі озвучені проблеми, голова облдержадміністрації запевнив, що за підсумками зустрічі підпише відповідне доручення з визначенням відповідальних за вирішення даних питань та строками виконання. У свою чергу, від Громадської ради очільник області чекає конструктивних пропозицій задля позитивних змін. Адже сучасні реалії є викликом не тільки для влади, а й для усього громадянського суспільства.


Прес-служба облдержадміністрації

26.06.2014

Проблемами пасажирських перевезень на Чернігівщині зайнялась громадськість

Питання підвищення вартості проїзду в пасажирському транспорті, а також методів боротьби з нелегальними перевізниками розглянули на засіданні «круглого столу», яке 26 червня пройшло за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації.

До діалогу долучились керівники структурних підрозділів ОДА, керівництво УМВС, обласної прокуратури, ДАІ м. Чернігова, Головного управління Міндоходів у Чернігівській області, представники Чернігівської міськради, перевізників, громадських організацій.

Як зазначалось, Чернігівською міськрадою розроблено проект модернізації рухомого складу пасажирського транспорту загального користування та оптимізації мережі маршрутів у м. Чернігові. Однак його реалізація ускладнюється економічними труднощами.

Подорожчання проїзду на чернігівських маршрутах №24, 35 та 37 пов’язано з переходом їх роботи у режим маршрутного таксі. Така необхідність виникла у зв’язку з великою відстанню між зупинками на даних маршрутах, та, відповідно, частими проханнями пасажирів робити зупинки на вимогу. Загалом, вартість проїзду визначається на основі економічних розрахунків, що подаються до контролюючих органів перевізниками.

Перевізники кажуть, що держава затримує перерахування компенсацій за послуги пільговикам. У той же час, можливості здійснювати соціальний захист пільгових категорій громадян у повній мірі залежать перш за все від наповнюваності місцевих бюджетів.

Учасники зустрічі акцентували увагу на наявності великої кількості нелегальних перевізників, особливо на міжміських маршрутах.

Також обговорювались питання розміщення в автобусах табличок з написом «маршрутне таксі», захисту прав інвалідів на проїзд, організації пільгового проїзду всіма перевізниками для дітей з сімей мобілізованих, встановлення вартості проїзду, необхідності проведення роз’яснювальної роботи з водіями щодо паління та голосної музики в транспорті.

У підсумку запропоновано створити комісію для перевірки перевізників-ліцензіатів, яким були винесені попередження контролюючими органами. Також лунали думки щодо запровадження контролю за продажем білетів на проїзд через податкові органи або міські ради. Варто також провести повну перевірку фінансового стану перевізників на всіх маршрутах Чернігова. А ще — знизити тариф на проїзд з 2,5 грн. до 2 грн. в міських автобусах великої місткості. Щодо перевізників, які виконують рейси без дозволів на міжміських маршрутах, то їх діяльність має бути приведена у відповідність до чинного законодавства або припинена.


Резолюція засідання за «круглим столом» на тему «Проблеми пасажирських
перевезень в м. Чернігові та Чернігівській області»


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


26.06.2014

Громадська рада при ОДА ознайомилась з проблемами розвитку дошкільної освіти в області

25 червня за ініціативи комітету з питань освіти і науки Громадської ради відбулося виїзне засідання за «круглим столом» на тему «Актуальні проблеми розвитку дошкільної освіти в Чернігівській області» у с. Киїнка Чернігівського району.

Захід розпочався з екскурсії по Киїнському дошкільному навчальному закладу «Малятко», який провела завідувачка дошкільним закладом Зоя Пенькова. Вона ознайомила учасників заходу з організацією навчально-виховного процесу, а також умовами перебування вихованців закладу.

«На меті колективу — створення розвивального середовища, аби діти почувалися в закладі як удома чи навіть краще. Педагоги застосовують інноваційні освітні технології, творча ініціативна група знайомиться з ними і втілює на практиці. У своїй роботі працівники, передусім, звертають увагу на здоров’язберігаючі та розвіваючи технології», - зазначила керівник закладу.

У першій частині заходу взяли участь начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, в. о. голови Чернігівської райдержадміністрації Анатолій Кругол.

Безпосередньо засідання за «круглим столом» відкрив заступник голови Громадської ради, голова комітету з питань освіти і науки, голова Правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Коваленко, підкресливши важливість проведення даного заходу.

Начальник відділу розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Управління освіти і науки облдержадміністрації Олена Соронович у своєму виступі зазначила, що пріоритетом у розвитку дошкільної освіти області є забезпечення ії якості та доступності для кожної дитини відповідного віку незалежно від місця проживання, матеріального забезпечення та соціального походження. Так, в області затверджена Програма розвитку дошкільної освіти, яка охоплює період до 2017 року і передбачає відкриття в області 90 нових закладів та 50 груп. Починаючи з 2011 року, вже відкрилося 57 дошкільних закладів.

Олена Соронович скзала: «Як свідчить досвід Чернігівського району, за умови розуміння важливості питання на всіх рівнях цілком можливо забезпечити необхідні умови для по-справжньому рівного доступу кожної дитини до якісної дошкільної освіти. А рецепти для розв’язання проблем відомі всім: відкриття чи відновлення діяльності закладів, повернення раніше переданих приміщень, відкриття дошкільних груп, проведення ремонтів, реконструкції приміщень функціонуючих закладів».

В обговоренні даного питання активну участь взяли члени Громадської ради, зокрема було запропоновано розробити Програму по формування етично-екологічної культури, гармонійних відносин людини і природи для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Крім цього порушувалися питання перенавантаження дошкільних навчальних закладів у деяких районах і містах області, пи-тання електронної реєстрації у дошкільні заклади області.

Про проблемні питання дошкільної освіти району розповіла у своєму ви-ступі заступник голови Чернігівської райдержадміністрації з гуманітарних питань Лідія Гаєвська, зазначивши, що їх розв’язання можливе тільки за умови об’єднання зусиль місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Підбила підсумки голова Громадської ради при облдержадміністрації, голова правління Чернігівської обласної організації Всеукраїнського жіночого народно-демократичного об’єднання «Дія» Наталія Проскуріна, повідомивши, що за результатами засідання буде підготовлена відповідна резолюція.


Департаменті інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


25.06.2014

АНОНС засідання за «круглим столом»

За ініціативи комітету з питань транспорту та пасажирських перевезень Громадської ради при ОДА відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Проблеми пасажирських перевезень в м. Чернігові та області».

Увага! Змінено місце проведення заходу — захід відбудеться 26 травня , початок об 11:00 год. в залі № 2 ОДА.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


24.06.2014

Анонс засідання за «круглим столом»
Шановні члени Громадської ради!

25 червня за ініціативи комітету з питань освіти і науки Громадської ради відбудеться виїзне засідання за «круглим столом» на тему «Актуальні проблеми розвитку дошкільної освіти в Чернігівській області».

Захід відбудеться 25 червня на базі Киїнського навчально-виховного комплексу.

Управління освіти і науки ОДА надає автобус. Відправлення об 11:30 з Красної площі (біля скверу , навпроти театру).

Прохання! Зареєструватися для участі у заході у секретаря Громадської ради по 23 червня включно (до 17:00 год.) за тел. 675-967, 066-510-07-49 або ел.поштою [email protected] [email protected]).


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


24.06.2014

Шановні члени Громадської ради!

Запрошуємо вас на засідання за «круглим столом» на тему «Проблеми пасажирських перевезень в м. Чернігові та області».

Проводить комітет з питань транспорту та пасажирських перевезень Громадської ради при ОДА. Вести засідання буде голова комітету Станіслав Медведський.

Захід відбудеться 26 травня, початок об 11:00 год. в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11).


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


18.06.2014

Активність громадськості допомагає вирішувати проблемні питання в області

На черговому засіданні Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбулося 18 червня під керівництвом Наталії Проскуріної, розглянули цілу низку актуальних питань. Серед них — матеріально-технічне та правове забезпечення 13-го та 41-го батальйонів територіальної оборони, фінальний етап створення комунального закладу регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», обговорення проектів законів України щодо централізації влади. У засіданні взяв участь заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та представники засобів масової інформації.

Насамперед, голова Громадської ради при ОДА прозвітувала про діяльність президії та комітетів за останні три місяці поточного року. За словами Наталії Проскуріної, роботи було зроблено чимало. Серед найважливіших — проблеми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів в області, діяльність робочих групи щодо Ялівщини, моніторинг забезпечення батальйонів територіальної оборони, які беруть участь в антитерористичні операції. Окрім цього, Громадська рада порушувала численні звернення до керівництва області та Чернігова щодо патріотичного напрямку. Так, саме Громадська рада ініцювали питання обов’язкового вивішування державних прапорів на всіх будівлях та установах області.

Начальник Чернігівського гарнізону, обласний військовий комісар Костянтин Нікулін поінформував громадськість Чернігівщини про матеріальне забезпечення 13-го та 41-го батальйонів територіальної оборони, які виконують військовий обов’язок на сході країни. Він, зокрема зазначив, що завдяки допомозі небайдужих мешканців області та організацій, які відгукнулися на заклик допомогти бійцям батальйонів, для потреб солдатів була надана благодійна допомога у натуральному вигляді на суму понад 282 тис грн. та перераховані кошти у сумі 1 млн 240 тис грн. Ці кошти були витрачені для потреб батальйонів територіальної оборони та мобілізаційних заходів. Залишок коштів, (понад 682 тис грн.) Чернігівський військомат планує витратити на закупівлю бронежилетів «Корсар МЗ». Наразі, розпочато підготовку для проведення тендерної процедури закупівлі.

Також військовий комісар розповів, що для надання допомоги воякам батальйонів очікується гуманітарна допомога з Німеччини, проте її поставки в країну мають пройти певні процедури.

Загалом, військовослужбовцям з Чернігівщини на сьогодні вкрай необхідні засоби живлення, медикаменти, ковдри та спальники. Надіслати все це можна через військомат, де кожні десять днів комплектується автомобіль з допомогою нашим землякам.

Великою перемогою громадськості назвала заступник голови Громадської ради Тамара Петрова створення комунального закладу регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» Чернігівської обласної ради. Учора, депутати обласної ради під час сесії прийняли рішення про створення цього закладу, затвердили Положення про комунальний заклад та включили його до переліку об’єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Чернігівської області.

У ході засідання громадськість також обговорила проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

Члени ради обрали першого заступника голови Громадської ради — ним стала Тамара Петрова. Вона також відповідатиме за співпрацю з Чернігівською обласною державною телерадіокомпанією «Сівер-Центр».

Громадська рада затвердила план роботи на ІІІ квартал 2014 року та склад робочих груп для проведення громадських моніторингів. Один з них стосуватиметься прозорості витрачання коштів Чернігівським військовим комісаріатом.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації


12.06.2014

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

18 червня о 15:00 год. в залі № 1 ОДА відбудеться чергове засідання Громадської ради.


Порядок денний засідання Громадської ради при облдержадміністрації


ПЛАН РОБОТИ Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації на III квартал 2014 року


Зміни до РЕГЛАМЕНТУ Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації


Меморандум про співпрацю між Громадською радою при Чернігівській облдержадміністрації та Чернігівською обласною державною телерадіокомпанією


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


11.06.2014

Президія Громадської ради:
громадське обговорення кандидатур на посаду директора РЛП та підготовка засідання

10 червня відбулось засідання президії Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації, яке провела її голова Наталія Проскуріна. У розгляді першого питання взяли участь члени робочої групи з питань підготовки пропозицій щодо функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» при Чернігівській обласній раді. Було обговорено кандидатури на посаду директора КП «Регіональний ландшафтний парк „Ялівщина”» Чернігівської обласної ради. Загалом надійшло 11 резюме. Але було обговорено сім кандидатур: шести, хто особисто був присутній на засіданні та кандидатуру Мороза А.В., запропоновану робочою групою.

Претенденти на посаду директора відповіли на запитання президії Громадської ради щодо власного бачення розвитку Ялівщини та перших кроків на посаді.

Результати рейтингового голосування будуть надані робочій групі з питань підготовки пропозицій щодо функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» при Чернігівській обласній раді для подальшого розгляду. Члени Президії сподіваються, обласна рада врахує їх рекомендації під час прийняття цього важливого кадрового рішення.

Окрім того, під час засідання обговорено низку питань порядку денного засідання Громадської ради, запланованого на 18 червня 2014 року.

Так, до порядку денного засідання планується включити питання громадського обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)»; внесення змін до Положення про Громадську раду при облдержадміністрації; обрання першого заступника голови Громадської ради; обрання відповідального за співпрацю Громадської ради з Чернігівською державною телерадіокомпанією «Сівер-центр», а також затвердження плану роботи Громадської ради на ІІІ квартал 2014 року.



Департаменті інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


10.06.2014

Комітет з питань екології та природних ресурсів
Громадської ради пропонує запровадити громадський контроль
за використанням агрохімікатів

Голова громадської екологічної організації «МАМА-86-Ніжин» Валентина Щокіна звернулася до комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації щодо фактів порушення безпеки застосування агрохімікатів та пестицидів на полях, що межують із приватними господарствами мешканців Ніжинського району.

Зважаючи на актуальність проблеми, можливі негативні наслідки для довкілля і здоров’я жителів та з метою їх попередження, комітетом були зроблені запити до відповідних органів влади та внесено клопотання про розгляд цього питання на засіданні постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної ради. 28 травня ц.р. відбулося засідання постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів, у роботі якого взяв участь заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. На засіданні, яке провів голова профільної комісії Арсен Дідур, депутати ознайомилися з питанням безпечності застосування отрутохімікатів в сільському господарстві області.

Комітет з питань екології та природних ресурсів Громадської ради пропонує розробити та впровадити механізми участі громадськості у контролі за застосуванням агрохімікатів. Ця пропозиція потребує підтримки на місцевому та обласному рівнях.


Президія Громадської ради
при облдержадміністрації


06.06.2014

Оголошення

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації у зв’язку з зміною терміну розгляду питання обласною радою скорочує термін збору пропозицій щодо кандидатур на посаду директора комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»».

Пропозиції (резюме) приймаються до 14:00 години 10 червня ц.р. за адресою: 14000, м. Чернігів, а/с 93 та електронною поштою [email protected]

Вимоги до кандидатів: вища освіта, наявність стажу роботи на керівних посадах, бажана участь у реалізації екологічних програм.

За результатами громадського обговорення кандидатуру на посаду директора буде рекомендовано обласній раді. Додаткова інформація за тел. 938-083, 066-89-23-692 (Петрова Тамара Іванівна, член Громадської ради при облдержадміністрації, член робочої групи Громадської ради по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку (РЛП) в урочищі «Ялівщина»).


Президія Громадської ради
при облдержадміністрації


06.06.2014

Шановні члени президії Громадської ради!

Запрошуємо на засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбудеться 10 червня (вівторок) в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11), початок о 16:00 год.

Планується обговорити кандидатури на посаду директора комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»», проект порядку денного засідання Громадської ради (заплановано на 18 червня ц.р.), зокрема проект плану роботи Громадської ради на III квартал.

До відома: комітетом з питань освіти і науки було запропоновано на засіданні Громадської ради у III кварталі розглянути питання «Навчально-практичні центри сучасних технологій у професійних навчальних закладах Чернігівської області: стан і перспективи розвитку».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


05.06.2014

За ініціативою Громадської ради
обговорено питання забезпечення 13-го батальйону територіальної оборони

За ініціативою Громадської ради при облдержадміністрації 4 червня в обласній раді відбулась нарада з питання матеріально-правового забезпечення 13-го батальйону територіальної оборони, що був сформований із жителів області.

Голова обласної ради Микола Звєрєв, обласний військовий комісар полковник Костянтин Нікулін, заступник обласного прокурора Олександр Ясь, начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Сергій Болдирєв, Громадської ради при облдержадміністрації, Чернігівського обласної організації «Народна Самооборона», Громадської ради Майдану Украйни та Всеукраїнської громадської організації «Добробут України» обговорили наявні проблеми, зокрема щодо прозорості витрачання коштів, наданих підприємствами та жителями області для підтримки армії, забезпечення батальйону засобами захисту, проходження мобілізованими медогляду, об’єктивного висвітлення у ЗМІ вищезгаданих питань тощо.

Наголошувалось на необхідності консолідації зусиль влади та громадянського суспільства, конструктивного та правового підходу до вирішення наявних проблем.

Микола Звєрєв підтримав ініціативу Громадської ради створити робочу групу, яка б координувала дії влади та громадськості у вирішенні питань допомоги батальйону.


Президія Громадської ради
при облдержадміністрації


04.06.2014

Оголошення

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації у відповідності до рішення президії від 29 травня 2014 року оголошує збір пропозицій щодо кандидатур на посаду директора комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»».

Вимоги до кандидатів: вища освіта, наявність стажу роботи на керівних посадах, бажана участь у реалізації екологічних програм.

За результатами громадського обговорення кандидатуру на посаду директора буде рекомендовано обласній раді.

Пропозиції (резюме) приймаються до 16 червня ц.р. включно за адресою: 14000, м. Чернігів, а/с 93 та електронною поштою: [email protected].

Додаткова інформація за тел. 938-083, 066-89-23-692 (Петрова Тамара Іванівна, член Громадської ради при облдержадміністрації, член робочої групи Громадської ради по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку (РЛП) в урочищі «Ялівщина»).


Президія Громадської ради при
облдержадміністрації



03.06.2014

Анонс. Нарада з питань матеріально-правового забезпечення
13-го батальйону територіальної оборони

За ініціативою Громадської ради при облдержадміністрації 4 червня відбудеться нарада з питання матеріально-правового забезпечення 13-го батальйону територіальної оборони, що був сформований із жителів області.

Захід проходитиме в залі засідань президії обласної ради (6-й поверх адмінбудинку).

Початок об 11.00 год.


Президія Громадської ради
при облдержадміністрації


30.05.2014

На 18 червня заплановано проведення засідання
Громадської ради при облдержадміністрації

29 травня відбулось засідання президії Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації. Засідання провела голова Громадської ради Наталія Проскуріна.

На засіданні була визначена дата наступного засідання Громадської ради — 18 червня, обговорено питання порядку денного засідання. Планується, зокрема розглянути проект закону про внесення змін до Конституції України, заслухати підсумки громадських моніторингів, які проводить Громадська рада, затвердити план роботи Громадської ради на III квартал цього року, розглянути інші питання. Було запропоновано об'єднати два комітети й створити єдиний Комітет з питань сім`ї, молоді та захисту прав дітей. Були також внесені пропозиції щодо кандидатур на посади першого заступника голови Громадської ради та відповідального за співпрацю Громадської ради з Чернігівською державною телерадіокомпанією «Сівер-центр». На обидві позиції було запропоновано кандидатуру Петрової Тамари Іванівни — нині голови Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль», голови комітету з питань збереження та використання культурної спадщини.

У зібранні взяли участь представники Чернігівської обласної організації «Народна Самооборона», яка звернулась до Громадської ради з проханням надати сприяння у вирішенні матеріально-правового забезпечення 13-го батальйону територіальної оборони, який був сформований з чернігівців та відправлений до Луганської області. Сергій Бокач, Володимир Федорок підняли важливе питання відповідного оформлення юридичного статусу батальйону, адже ще досі немає наказу щодо визнання чернігівських солдатів учасниками бойових дій. Обидва виступаючі також наголосили на проблемі забезпечення солдатів відповідним обмундируванням. Зокрема, Володимир Федорок зазначив, що наразі є тільки бронежилети другого класу.

Щодо цього питання члени президії Громадської ради вирішили, що доцільно буде негайно звернутись до голови облдержадміністрації з пропозицією зібрати нараду та запросити всіх відповідальних осіб, зокрема обласного військового комісара полковника Костянтина Нікуліна, представників прокуратури. Також Громадська рада пропонує створити робочу групу за участю відповідальних осіб та представників Громадської ради та інших громадських об'єднань, яка буде оперативно розглядати питання допомоги батальйону до завершення АТО.

На засіданні також було вирішено звернутися до громадських рад при інших облдержадміністраціях з метою закликати місцевих підприємців підтримати українську армію як це роблять чернігівці.



Президія Громадської ради при
облдержадміністрації


29.05.2014

На засіданні за «круглим столом»
обговорені питання профілактики, діагностики
та лікування вірусних гепатитів

28 травня з ініціативи комітету з питань охорони здоров’я Громадської ради при облдержадміністрації відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення проблеми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів в Чернігівській області». Вів засідання заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації, голова комітету з питань охорони здоров’я, головний лікар КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» Микола Романюк.

Представники управління охорони здоров’я облдержадміністрації, медичної спільноти та громадських організацій попри дороговартісність державної та обласної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, вважають можливим прийняття відповідної обласної програми. На їх думку, пріоритетним напрямком програми має стати профілактична робота. Адже при порівняно невеликих фінансових вкладеннях профілактична робота (інформаційна кампанія, вакцинація, забезпечення сучасними дезінфікуючими розчинами тощо) спроможна вберегти життя тисячі чернігівців.

Обговорювалось також проблеми якісної діагностики, створення реєстру інфікованих, ситуацію з захворюваністю та лікуванням гепатитів у дітей, лікування вірусних гепатитів у людей, хворих на ВІЛ/СНІД.

Під час обговорення було зазначено, що проблема дуже складна і потребує уваги зі сторони держави та громадськості.

Було вирішено рекомендувати облдержадміністрації створити робочу групу, яка б вивчила наявні проблемні питання організації в області діагностики та лікування вірусних гепатитів, розробила першочергові кроки інформаційної кампанії попередження поширення захворювання на вірусні гепатити та підготувала проект відповідної обласної програми.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

21.05.2014

Громадська рада при облдержадміністрації
та ЧОДТРК «Сівер-Центр» домовились про співпрацю

21 травня підписано Меморандум про співпрацю між Громадською радою при облдержадміністрації та Чернігівською обласною державною телерадіокомпанією «Сівер-Центр», яким, зокрема передбачено участь громадськості в підготовці щотижневої телепрограми «Аргумент». Перша тема, яку запропонувала Громадська рада для телепрограми — ситуація навколо створення РЛП «Ялівщина».

Меморандум набирає чинності з дати його підписання і діє до 18 січня 2015 року (закінчення повноважень діючої Громадської ради).

Меморандум про співпрацю
між Громадською радою при Чернігівській облдержадміністрації
та Чернігівською обласною державною телерадіокомпанією



Громадська рада
при облдержадміністрації


20.05.2014

Звернення Громадської ради до депутатів Чернігівської міської ради


30.04.2014

Президія Громадської ради обговорила подальші кроки
по громадському контролю створення лісопарку «Ялівщина»

Днями відбулось чергове засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Вела засідання голова Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна.

Першим питанням було обговорено співпрацю Громадської ради та Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-центр», зокрема щодо участі громадськості в підготовці щотижневої телепрограми «Аргумент». Було запропоновано провести журналістське розслідування проблемних питань створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» та обговорити напрацьований матеріал у форматі засідання за «круглим столом» з широким залученням представників громадськості.

Член Громадської ради Світлана Жимолостнова, яка була присутня на зібранні, запропонувала членам президії Громадської ради висловити своє ставлення до діяльності генерального директора Чернігівської обласної ТРК «Сівер-центр» Аркадія Білібаєва. Члени президії відмовились обговорювати це питання, посилаючись на те, що анонсованим предметом розмови є налагодження співпраці з обласним телебаченням для чого на засідання президії і був запрошений генеральний директор телерадіокомпанії. Тож питання відповідності його займаній посаді обговорювати некоректно. Було зазначено, що до цього питання доцільно буде повернутися в разі незадовільного результату спільної роботи з вини керівництва телерадіокомпанії.

На засіданні президії розглянули питання моніторингу рішень щодо створення РЛП «Ялівщина». Члени президії Громадської ради вирішили звернутися до прокуратури міста Чернігова щодо перевірки законності рішення 40-ої сесії Чернігівської міської ради про безоплатну передачу у власність приватним особам земельних ділянок на території лісопарку «Ялівщина» та до депутатів Чернігівської міської ради щодо відміни вищезгаданого скандального рішення. Було вирішено повторно звернутися до депутатів Чернігівської міської ради щодо запровадження на наступній сесії тимчасового мораторію (до кінця 2014 року) на передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення земель лісопарку.

Вирішено також звернутися до депутатів обласної ради та голови обласної ради Миколи Зверєва щодо вирішення подальшої долі РЛП. Члени президії Громадської ради при облдержадміністрації, зважаючи на неодноразові намагання Чернігівської міської ради перешкоджанню створення РЛП та безвідповідальне ставлення до цього питання окремих депутатів міської ради, вважають, що РЛП «Ялівщина» необхідно створити як комунальне підприємство обласної ради. Рішення 19-ої сесії 6-го скликання Чернігівської обласної ради від 28 березня цього року про створення РЛП «Ялівщина» до кінця поточного року повинно мати своє логічне продовження — призначений директор, напрацьовані і прийняті відповідні установчі документи, визначені джерела його фінансування. Проведення конкурсу на посаду директора РЛП та громадське обговорення кандидатур — принципова позиція Громадської ради при облдержадміністрації.

На засіданні члени президії висловили зауваження щодо співпраці з облдержадміністрацією. На звернення та пропозиції Громадської ради неоперативно надаються відповіді. Представники Громадської ради не залучається до обговорення важливих питань роботи облдержадміністрації, зокрема щодо оптимізації структури та скорочення чисельності працівників облдержадміністрації. Не завжди запрошуються її представники на засідання колегій структурних підрозділів облдержадміністрації, призупинена діяльність робочої групи з вивчення та впровадження перспективних напрямів діяльності з питань охорони культурної спадщини в області щодо перспектив створення управління охорони культурної спадщини.

Також членами президії були обговорені інші поточні питання роботи Громадської ради. Вирішено ініціювати у II кварталі проведення двох засідань за «круглим столом»: щодо обговорення обласної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів та обговорення пропозицій щодо участі громадськості області у вирішенні проблемних питань Менського зоопарку.

На підставі звернення до Громадської ради громадської організації «Інститут сучасних проблем України» попередньо вирішено розпочати громадський моніторинг виконання міської програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки.

Напередодні Дня Перемоги члени президії Громадської ради задля попередження та уникнення провокацій висловились за небажаність присутності на вулицях населених пунктів області георгіївських стрічок, які нині використовуються сепаратистами та символізують загрозу іноземної агресії проти України.


Громадська рада
при облдержадміністрації


28.04.2014

Анонс. Засідання президії Громадської ради

30 квітня (середа) о 14:00 год. в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА (м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11) відбудеться засідання президії Громадської ради.

Серед питань, які планується розглянути: питання пов’язані з РЛП «Ялівщина», щодо роботи Громадської ради у травні — червні, зокрема визначення дати проведення та порядку денного засідання Громадської ради.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


24.04.2014

Перші підсумки моніторингу
міської програми поліпшення екологічного стану м. Чернігова

Члени нещодавно створеної робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації: голова комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при облдержадміністрації Валентина Седячко, заступник голови ЧМГО «Нові перспективи Ялівщини», член Громадської ради Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Юлія Іллєнко, президент ЦГІ «Північна зірка» Діана Кулієва, заступник голови постійної комісії з питань регламенту, забезпечення законності та правопорядку Деснянської районної ради м. Чернігова Руслан Волощук проводять моніторинг виконання «Програми поліпшення екологічного стану м. Чернігова на 2011—2015 роки» (програма затверджена Чернігівською міською радою 31 січня 2010 року). Одним із завдань Програми є поетапна заміна фаутних та аварійних насаджень у місті, розширення зелених насаджень та поліпшення їх стану, вирішення проблемних питань, що стосуються об’єктів природно-заповідного фонду.

Робочою групою були здійснені відповідні запити щодо посаджених у 2013 році дерев. За інформацією КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради в Чернігові було висаджено 532 дерева. Обстежено наявність висаджених дерев та їх стан. Кількісний стан відповідає дійсності, але стан саджанців свідчить, що вони потребують більш якісного догляду. Робоча група планує звернутися до КП «Зеленбуд» щодо взяття на баланс молодих дерев та догляду за ними за період 2011—2013 рр.

Робоча група Громадської ради також ознайомилась з проектом документу «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку "Кордівка" з міським парком».

Згідно цього плану на території лісопарку «Кордівка» мають з’явитися міні-готелі, кафе-ресторани з різноманітними тематичними профілями, спортивно-розважальний комплекс, літня естрада, багаторівневий паркінг та інш. Планується, що кількість відвідувачів складе одночасно 17150 чол., буде створено місця для парковки півтисячі машин. Заплановано також будівництво багатоквартирних будинків на 8,3 га території лісопарку.

На думку членів робочої групи, проект має певні недоліки. Враховуючи природний характер лісової території Кордівки, її збереженість, важливу гідрологічну роль та наявність ядер аборигенної рослинності в флористичному та ценотичному аспектах, важливе рекреаційне значення, а також враховуючи результати археологічної експертизи території лісопарку «Кордівка» (численні об’єкти історико-культурної спадщини) члени робочої групи вважають, що проект має пройти процедуру громадського обговорення (громадські слухання та обговорення у місцевих ЗМІ).


Громадська рада
при облдержадміністрації


23.04.2014

Громадськість ініціює запровадження міськрадою мораторію
на передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення
земель лісопарку «Ялівщина»

Члени робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина» підготували звернення до депутатського корпусу Чернігівської міської ради щодо включення до порядку денного чергової сесії Чернігівської міської ради питання про запровадження тимчасового мораторію (до кінця 2014 року) на передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення земель лісопарку «Ялівщина».

Рішенням 19-ої сесії 6-го скликання Чернігівської обласної ради від 28 березня 2014 року створено регіональний ландшафтний парк «Ялівщина». До кінця року мають бути напрацьовані нормативно-правові документи щодо організації діяльності РЛП «Ялівщина» та призначено керівництво.

Продаж земель, що входять до меж лісопарку, передача їх в оренду чи зміна їх цільового призначення може взагалі унеможливити створення РЛП чи суттєво зменшити його територію.


Громадська рада
при облдержадміністрації


18.04.2014

Відбулось перше засідання робочої групи
з питань належного утримання безпритульних тварин

16 квітня член Громадської ради при облдержадміністрації Валентина Седячко взяла участь у першому засіданні робочої групи з питань належного утримання безпритульних тварин, яка створена на базі постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів.

Депутати обласної ради, представники Чернігівської міської ради та громадськості обговорили питання проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення щодо умов належного утримання та обов’язкової реєстрації домашніх тварин відповідно до затверджених у 2011 році Правил утримання собак та котів у м. Чернігові.

Представники громадськості вважають, що до вирішення ситуації в місті з безпритульними тваринами мають долучитися мешканці міста.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


16.04.2014

Звернення Комітету з питань духовності і релігій
Громадської ради при Чернігівської облдержадміністрації
оприлюднене 15 квітня 2014 року на зустрічі голови облдержадміністрації
з членами обласної Ради Церков та релігійних організацій

Шановні священнослужителі!

Шановний Володимире Олександровичу!

Україна переживає критичний і доленосний час розвитку нашого суспільства. Церква, як невід’ємна частина суспільства, молиться сьогодні до Бога про відновлення миру та припинення провокацій, братовбивства, за єдність України.

Вважаємо, що в цей час особливої відповідальності, церкви мають взяти на себе місію примирення через молитву. Церква має стати прикладом єднання через проведення спільних молитов задля єднання народу України.

Cпільні щоденні молитви проводяться на площах міст Донецька, Харкова, Запоріжжя, Одеси, Житомира, Черкас, Києва, Херсону. У Львові представники всіх конфесій моляться на центральній площі щоденно з 9-ої години ранку до 9-ої години вечора.

Україна – християнська держава і, усвідомлюючи свою відповідальність перед Богом і суспільством, віруючи у перемогу Господа, силу єдності і силу молитви, Комітет з питань духовності і релігій Громадської ради при Чернігівській ОДА ініціював долучення до молитовного ланцюга, а саме: проведення ранкових молитов на центральній площі нашого міста.

З 10 березня такі молитви проходять на Красній площі з 7 до 8 години ранку.

Дякуємо всім, хто приєднався і підтримує вранішні молитви за мир і єдність України.

Загрозлива ситуація в державі і в нашій області, що межує з Росією, спонукає ще тісніше нас об’єднатись.

1. Просимо Вашої підтримки в підсиленні щоденної молитви за мир та спасіння людей на площі Чернігова представників всіх християнських церков міста («РЕВНА МОЛИТВА ПРАВЕДНИКА МАЄ ВЕЛИКУ СИЛУ» Якова 5:16 ).

2. Пропонуємо визначити час для щотижневої суботньої міжконфесійної молитви (наприклад, з 15 до 16 години).

3. Після свята Пасхи визначити маршрут і провести хресну ходу, долучивши всі церкви, як марш миру.

4. Запропонувати проведення вищезгаданих заходів у районах та містах області.

Нехай ця молитовна акція та хресна хода за мир в Україні, за територіальну цілісність держави, підтримана священнослужителями всіх церков, принесе Божий мир і благословення нашій землі (Книга пророка Ієремії 5:1, 2 книга Хронік 7:14-15 ).

З повагою
Комітет з питань духовності і релігій
Громадської Ради при
Чернігівської облдержадміністрації

03.04.2014

Міському голові м. Чернігова
Соколову О. В.

Відкритий лист!

Президія Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації висловлює стурбованість діями міської ради щодо встановлення скульптури «Ілля Муромець – билинний богатир»у парку ім. Б.Хмельницького.

Звертаємося до Вас, Олександре Володимировичу, з клопотанням негайно відмінити встановлення скульптури в сквері біля П’ятницької церкви.П’ятницька церква — пам’ятник архітектури національного значення.

Навколо цієї пам’ятки існує законодавчо визначена охоронна зона.

Встановлення пам’ятників або малих архітектурних форм в охоронній зоні пам’яток національного значення строго регламентується діючим законодавством України і потребує проведення процедури обговорення (консультацій з громадськістю) і погодження з органами охорони культурної спадщини. Ця процедура не була проведена, отже встановлення малих архітектурних форм — незаконне.

Окрім того, встановлення малих архітектурних форм у даному випадку порушує архітектурну композицію навколо П’ятницької церкви та цілісність її сприйняття як об’єкта культурної спадщини нашої країни. Відповідь просимо надіслати поштою за адресою: вул. Бєлінського, 11, м. Чернігів, 14000, Громадській раді при Чернігівській облдержадміністрації.


За дорученням президії Громадської ради при облдержадміністрації

Голова Громадської ради
Н.П.Проскуріна


03.04.2014

Про вдосконалення роботи і плани на майбутнє
говорили на засіданні Громадської ради

2 квітня відбулося засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Учасники зібралися щоб обговорити питання удосконалення роботи Громадської ради. Адже на останньому засіданні ради у березні звучали окремі пропозиції щодо переформатування ради і переобрання її складу.

Зокрема, прозвучали такі пропозиції: внести зміни до регламенту стосовно відвідування засідань ради; позбутися формальності; знайти юридичні шляхи, які дозволяють збільшити кількість членів ради (це стосується постанови Кабміну № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»).

Під час засідання піднімалося питання стосовно нового очільника комітету з питань молоді. До цього його очолював Олександр Рись, який вийшов з ради. Але під час зустрічі так і не визначилися з кандидатом.

Також був уточнений план роботи на ІІ квартал. Зокрема, додатково у квітні планується провести круглий стіл стосовно святкування Дня Перемоги і патріотичного виховання дітей.

Голова Громадської ради Наталія Проскуріна поінформувала, що депутати Чернігівської облради звернулися до неї із пропозицією провести загальний круглий стіл на тему: «Якість молочних та м’ясних продуктів у споживчому кошику населення».

Голова комітету з питань збереження та використання культурної спадщини Тамара Петрова поінформувала присутніх про те, що на останній сесії обласної ради від 28 березня було прийнято рішення щодо створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


27.03.2014

Звернення Громадської ради до голови облдержадміністрації

Шановний Володимире Олександровичу!

Нова українська влада запропонувала громадянському суспільству нові форми впливу на кадрову політику — консультації з громадськістю стосовно кандидатів на державні посади, оприлюднення інформації про кандидатів, люстрацію.

Громадська рада підтримує курс влади на відкритість та публічність у кадровій політиці.

Пропонуємо:

• запровадити практику оприлюднення на офіційних сайтах органів виконавчої влади області декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру претендентів на ключові посади у виконавчій владі та їх короткі біографії, вказуючи дані про їх освіту та займані посади;

• оприлюднити декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік керівництва облдержадміністрації, її структурних підрозділів, райдержадміністрацій включно до начальників відділів.

Такий добровільний крок сприятиме зростанню рівня довіри до влади.

Вважаємо неприйнятним відверто-зухвалий тиск на органи державної влади та місцевого самоврядування з боку представників громадських організацій, політичних партій та ініціативних груп з метою примусу посадових осіб та державних службовців, а також керівників державних та комунальних підприємств до звільнення із займаних посад.


З повагою

Голова Громадської ради при облдержадміністрації Н.П.Проскуріна


21.03.2014

Заява Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації

20 березня 2014 року м. Чернігів

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації як самоврядний консультативно-дорадчий орган, до складу якого входять представники 85 недержавних організацій: громадських, благодійних, релігійних організацій, профспілок, об’єднань роботодавців, творчих спілок, заявляємо, що в Чернігівській області відсутнє ущемлення прав російськомовного населення.

Чернігівщина — це прикордонна область, де споконвіку проживають росіяни. Вони мають можливість навчатися рідною мовою, купувати російськомовні книжки та газети, дивитися та слухати передачі російською мовою. Наприклад, обласний тижневик «Гарт» виходить в двох варіантах: українською та російською.

Російська мова — мова спілкування багатьох чернігівців.

Відсутні будь-які ущемлення прав громадян по національній, релігійній чи мовній ознаках.

Попри військову агресію Російської Федерації проти України, анексію Криму, інформаційну війну у російських ЗМІ проти України, впевнені — взаємна повага та толерантність — це традиційні цінності українського багатонаціонального суспільства.


Громадська рада при Чернігівській
обласній державній адміністрації


21.03.2014

Звернення Громадської ради до керівництва області

Голові Чернігівської обласної
державної адміністрації
Володимиру Івашку,
голові Чернігівської обласної ради
Миколі Зверєву,
громаді Чернігівщини

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Наша рідна країна переживає дуже складні часи — інтервенцію, захоплення територій, зради, спроби розколу суспільства, людські жертви... Мета одна — знищення незалежності нашої країни.

Держава, громадянське суспільство нині проходить випробування на міцність та зрілість. Перед кожним українцем нині вибір: або проявити себе громадянином вільної і незалежної України, або стати безправним рабом на своїй землі.

Беручи до уваги події, які розгортаються на Україні і на нашій рідній Чернігівщині зокрема, пропонуємо очільникам області рекомендувати місцевим органам влади, державним та комунальним підприємствам, установам та організаціям розмістити на своїх приміщеннях державні символи України, зокрема встановити Державний Прапор України.

Державний Прапор України як символ країни, втілення її честі та гідності має постійно майоріти на будинках центральних та місцевих органів законодавчої і виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, на будинках інших державних організацій та установ.

Звертаємось до керівників недержавних установ та організацій, комунальних закладів, підприємців, власників торговельних мереж, закладів культури та освіти, власників автотранспорту та всіх небайдужих громадян — із закликом використовувати символи України в повсякденному житті.

Звертаємось до жителів області з проханням підтримати вітчизняного виробника. Кожна гривня податків, які платить вітчизняний бізнес — це цеглинка для розбудови нашої обороноздатності, підтримки української армії.


Громадська рада при Чернігівській
обласній державній адміністрації


20.03.2014

Громадська рада в дії

19 березня відбулося перше в цьому році засідання Громадської ради, що діє як консультативно-дорадчий орган при облдержадміністрації. Головним завданням, яке вона ставить перед собою, виносити свої пропозиції та зауваження з метою підвищення ефективності роботи виконавчих органів влади Чернігівщини, здійснювати контрольні функції.

Громадська рада задовольнила заяви трьох її членів та виключила зі складу ради Світлану Пасталицю, Олександра Рися, Альону Шешеню. З причини систематичної відсутності на засіданнях без поважних причин (три рази підряд) виключено зі складу Громадської ради Максима Коношевича.

На засідання ради виносилася низка актуальних питань, які зачіпають суспільно-політичні процеси регіону. Зокрема, були представлені висновки громадської експертизи виконання обласної програми запобігання корупції у 2013 році органами виконавчої влади. Член комітету з питань правопорядку та правового захисту населення Громадської ради, представник Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичні перетворення України» Іван Сікора зазначив, що за результатами експертизи висунута низка зауважень та пропозицій до змісту програми та її виконання.

Зокрема, йшлося про відсутність громадського обговорення звіту виконання програми, чітких інструментів вимірювання її ефективності та браку заходів щодо попередження корупції. У своєму виступі заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний погодився врахувати у майбутньому пропозиції та зауваження, підкресливши, що до функцій відділу входять лише профілактичні заходи.

Члени Громадської ради визначилися з планом роботи на наступний квартал, сформували робочі групи за певними напрямками діяльності та створили новий постійний комітет Громадської ради - захисту соціально незахищеного населення. Його очолив голова правління Громадської організації «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних» Микола Романов.

Одне із організаційних питань, яке стояло на порядку денному, стосувалося переобрання голови ради. Новим головою Громадської ради було обрано Наталію Проскуріну («за»—55, «проти»—0, утрималось—3, присутніх під час голосування — 58 членів).

Не оминули своєю увагою члени Громадської ради й складну політичну ситуацію в Україні.

На засіданні було ініційовано прийняття низки заяв та звернень від імені Громадської ради. Так, було запропоновано прийняти заяву, що декларує відсутність ущемлення прав російськомовного населення на Чернігівщині. Адже саме це використовується як привід для здійснення агресії з боку сусідньої держави.

Також, на думку Громадської ради, є неприйнятним відсутність на окремих державних установах прапорів України. Тому було вирішено найближчим часом підготувати звернення до голови облдержадміністрації з цього питання.

Члени Громадської ради обговорили заходи, спрямовані на підтримку національного товаровиробника та української армії.

Учасники засідання висловились за необхідність громадського обговорення кандидатур на ключові посади в структурі виконавчої влади. Було вирішено звернутися до голови облдержадміністрації з пропозицією оприлюднення на офіційних сайтах органів виконавчої влади декларацій претендентів на посади заступників голови ОДА, голів РДА, а також керівників структурних підрозділів та начальників відділів.

На засіданні пролунали пропозиції Павла Пущенка, Ігоря Андрійченка та Євгена Малецького щодо переформатування Громадської ради шляхом саморозпуску нині діючої та проведення перевиборів. Однак ця пропозиція не була підтримана. Натомість Наталія Проскуріна зазначила, що Громадська рада працює на принципах відкритості, а тому усі бажаючі можуть долучитися до її роботи, в тому числі у складі робочих груп чи комісій. Жодного випадку відмови представникам ІГС щодо спільної роботи за останні роки не було.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

14.03.2014

Шановні члени Громадської ради!

19 березня (середа ) о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації відбудеться чергове засідання Громадської ради. Вести засідання буде перший заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Проскуріна Наталія Павлівна.

Проект порядку денного засідання Громадської ради

1. Підсумки громадської експертизи виконання у 2013 році «Обласної Програми запобігання і протидії корупції на 2013 – 2015р.р.» (розпорядження голови ОДА від 21 грудня 2012 року № 486) та плану заходів щодо запобігання і протидії корупції в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області на 2013 рік (розпорядження ОДА від 5 грудня 2012 року № 452).

2. Розгляд заяви Пасталиці С.В. про вихід зі складу Громадської ради. Обрання голови Громадської ради.

3. Затвердження плану роботи Громадської ради на II квартал 2014 року.

4. Різне.


Довідки за тел.. 675-967 (Сапон В.В.)


14.03.2014

АНОНС

17 березня 2014 року о 16:00 год. в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (вул. Бєлінського, 11) відбудеться засідання президії Громадської ради, де планується розглянути питання підготовки до засідання Громадської ради.


13.03.2014

Голова облдержадміністрації:
«Робота нової влади має бути посилена важелями громадського контролю»

На цьому Володимир Івашко наголосив під час своєї першої зустрічі з членами президії Громадської ради при облдержадміністрації.

На початку зустрічі очільник області зауважив, що однією з причин виникнення нестабільної суспільно-політичної ситуації в країні стала відсутність належного спілкування влади з громадськістю. Тому основні завдання влади нинішньої – наблизити її діяльність до реального вирішення проблем людей, а також активізувати роботу по боротьбі з корупцією та хабарництвом.

Саме на це спрямовані зміни у структурі виконавчої влади області. Володимир Івашко також озвучив вимоги до нових керівників районів. Це, насамперед, повне володіння ситуацією в усіх сферах, постійне спілкування з людьми, створення нових робочих місць, співпраця з суб’єктами підприємницької діяльності та роботодавцями, інформування громадськості про свою діяльність.

«Основним завданням влади і громадськості є в найкоротші терміни, максимально використовуючи існуючі резерви, покращити соціально-економічний стан Чернігівщини», - підкреслив Володимир Івашко.

Інформуючи про роботу Громадської ради, перший заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна, зауважила, що її діяльність будується на захисті пріоритетів чернігівської громади та висловила побажання новій владі сприймати Громадську раду не як конкурента, а як рівного партнера.

Голова облдержадміністрації погодився з цим та зазначив, що усі важливі рішення мають прийматися із залученням фахівців та широких кіл громадськості.

Члени президії Громадської ради окреслили основне коло питань, над якими наразі працюють її комітети у галузях економіки та підприємництва, агропромислового розвитку, охорони здоров’я, культури, духовності та релігії.

Очільник області підкреслив, що влада відкрита до співпраці та закликав Громадську раду до плідної роботи.


Прес-служба облдержадміністрації


05.03.2014

Заява
Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації
Шановна громадо Чернігівщини!

Громадська рада при Чернігівській ОДА звертається до вас у цей важкий для України час.

Вперше за часи своєї новітньої історії наша держава зазнає військової іноземної агресії. Фактично ми з вами знаходимося на межі відкритої і широкомасштабної війни з Російською Федерацією. Нас намагаються залякати, роз’єднати і змусити добровільно здати Незалежність.

Головна мета українського народу — жити в мирі, жити в країні, де поважають права і свободи кожної людини, незалежно від її національності, мови і віросповідання.

Незалежність України та територіальна цілісність – недоторкані!

Однак влада Росії, очолювана президентом В. Путіним, намагається скористатися нинішньою непростою ситуацією в Україні, поставити наш народ на коліна.

Ми, Громадська рада при Чернігівській ОДА — представники багаточисельної громадськості Чернігівщини, категорично засуджуємо дії влади Російської Федерації, які безпідставно хочуть розв’язати братовбивчу війну, та вимагаємо від Президента РФ В. Путіна негайно надати наказ про виведення всіх російських військ з території України та зупинити ескалацію конфлікту, зупинити військову агресію.

Ми закликаємо російський народ: не йдіть на своїх братів і сусідів зі зброєю в руках! Наше спільне коріння та історія, взаємне бажання жити в мирі і дружбі — це те надбання, яке в нас ніхто і ніколи не повинен відібрати.

Ми звертаємося до міжнародного співтовариства, до країн-гарантів безпеки України – США та Великобританії, до Європейського Союзу, до ООН та ОБСЄ: зупиніть іноземне вторгнення в Україну та грубе втручання в наші внутрішні справи! Слід вжити всіх заходів, щоб в Україні не розгорілася війна.

Дорогі наші земляки, звертаємося до всіх з проханням зберігати здоровий глузд, витримку та гідність у цей складний період для нашої рідної України!


Президія Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації


07.02.2014

Обговорено пропозиції щодо створення
окремого структурного підрозділу облдержадміністрації
з охорони культурної спадщини

Питання підготовки та опрацювання пропозицій щодо створення окремого структурного підрозділу облдержадміністрації – управління охорони культурної спадщини — обговорили учасники засідання робочої групи 7 лютого під головуванням Юрія Музики, в.о. заступника голови обласної державної адміністрації.

Насамперед, за пропозицією членів Громадської ради при облдержадміністрації, було прийнято рішення про внесення змін до складу робочої групи.

Своїми думками щодо актуальності створення такого структурного підрозділу поділилися представники Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, управління містобудування та архітектури ОДА, історики та краєзнавці.

Під час обговорення, зокрема, зазначалося, що створення окремого підрозділу не завадить роботі цього напрямку, а дозволить об’єднати зусилля та напрацювати єдину стратегію у питанні збереження культурної спадщини Чернігівщини. На сьогодні, за їх інформацією, вже ведеться робота з підготовки проекту відповідного розпорядження голови облдержадміністрації.

Підсумовуючи результати засідання, Юрій Музика доручив робочій групі опрацювати всі питання, необхідні для визначення подальших кроків у цьому напрямку, та підготувати пропозиції щодо функціонування таких структурних підрозділів в інших областях України.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

06.02.2014

Відбулось чергове засідання президії Громадської ради

5 лютого 2014 року відбулось чергове засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Вела засідання перший заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна.

Було погоджено план роботи на лютий 2014 року. Зокрема, планується організувати засідання «за круглим столом» щодо проблем та перспектив забезпечення належних умов для занять фізичною культурою та спортом у області (за підсумками громадського моніторингу наявності та ефективності роботи закладів спорту та фізичної культури області).

Була визначена орієнтовна дата наступного засідання Громадської ради — 19 березня 2014 року.

Комітети Громадської ради мають до 1 березня підготувати свої пропозиції до плану роботи Громадської ради на II квартал ц.р. та обговорити проект обласного плану заходів щодо реалізації у 2014 році Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

Також було вирішено ще раз звернутися до голови обласної державної адміністрації з запитом щодо стану підготовки проекту рішення обласної ради щодо створення РЛП «Ялівщина», яке має підготувати облдержадміністрація.


Президія Громадської ради при
Чернігівській ОДА

22.01.2014

Володимир Хоменко зустрівся з членами президії Громадської ради
при облдержадміністрації

21 січня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зустрівся з членами президії Громадської ради при облдержадміністрації. Розпочинаючи зустріч, очільник області привітав присутніх із Днем Соборності та Свободи України.

«Соборність і свобода були і залишаються наріжними каменями нашої національної ідеї. Як зазначив Президент України Віктор Янукович: «Єдність і сьогодні, без перебільшення – це головна умова нашої сили та незалежності. Долаючи сучасні негаразди, ми шукаємо та знаходимо злагоду, ставимо завдання і досягаємо їх заради спільного блага, заради нашої України».

Нині нас має об’єднувати спільна відповідальність за долю країни», - наголосив голова облдержадміністрації.

Оцінюючи результати спільної діяльності, Володимир Хоменко відзначив позитивні підсумки співпраці. Громадська рада ініціювала розгляд та працювала над вирішенням низки важливих питань. Одне з них – це проведена робота по створенню регіонально-ландшафтного парку «Ялівщина».

«Хочу вас запевнити – і це моя позиція – ефективна робота облдержадміністрації та її підрозділів не можлива без конструктивного діалогу з громадянським суспільством, уособленням якого є Громадська рада.

Проте, як показує життя, традиційні форми співпраці не завжди спрацьовують. Тому, на часі пошук нових – як з боку влади, так і з боку громадськості. Наприклад, добре себе зарекомендувала практика створення робочих груп для вирішення окремих проблемних питань. Об’єднуючи експертів, громадськість та представників влади робоча група може у короткий термін вивчити питання та запропонувати конкретні шляхи вирішення», - зауважив голова облдержадміністрації.

Обласна держадміністрація підтримує пропозицію Громадської ради щодо створення робочої групи, яка б опрацювала питання утворення окремого структурного підрозділу облдержадміністрації – управління охорони культурної спадщини.

Очільник області висловив переконання, що буде вироблено таке рішення, яке задовольнить Громадську раду та врахує усі фактори, що впливатимуть на його реалізацію. А головне – буде сприяти збереженню та примноженню багатого культурного надбання Чернігівського краю.

Щодо планів роботи на поточний рік, то, як засвідчив Володимир Хоменко, їх багато, і вони торкаються різноманітних сторін життя громади Чернігово-Сіверського краю.

«Зі зниженням ціни на газ ми отримали можливість інноваційного оновлення вітчизняної економіки. Нові кроки робитимуться в напрямку модернізації медичної, освітньої та соціальної сфери. Одним із пріоритетів діяльності органів влади буде боротьба з корупцією.

Ми повинні об’єднати зусилля – ваша активна позиція та послідовні, системні кроки влади мають розширювати коло рішень та питань, які пройшли горнило публічного та фахового обговорення», - наголосив керівник області.

Підбила підсумки роботи за 2013 рік та оголосила плани на поточний рік голова Громадської ради Світлана Пасталиця.

В ході діалогу голови облдержадміністрації та членів президії Громадської ради були озвучені питання в галузях економіки, медицини, екології, спорту тощо.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко подякував учасникам зустрічі за активну участь у роботі та надані пропозиції щодо подальшого поглиблення співпраці облдержадміністрації з Громадською радою, з інших питань, що стосуються покращення якості життя жителів Чернігово-Сіверського краю.

Усі надані пропозиції будуть враховані у проекті обласного плану заходів на 2014 рік щодо реалізації Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства.



Прес-служба облдержадміністрації


*****



Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода