back

З 19 грудня на Чернігівщині діє новий графік аварійних відключень електроенергії

22-12-2014 16:45

Графік аварійних відключень споживачів (ГАВ), який, нажаль, вже носить постійний характер і передбачає почергове та визначене у часі відключення споживачів вступив в силу вже з 19 грудня.

Графіки аварійних відключень мають всі райони області. Їх розроблено спільно з районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування з урахуванням особливостей соціально-економічного розвитку кожного регіону. Новий графік максимально захищає від відключень життєважливі об’єкти, установи соціальної сфери, об’єкти тепло -водо-газопостачання.

Відключення конкретного споживача триматиме не більше двох годин, в один і той же час, відповідно до енергодефіциту в енергосистемі на момент дії ГАВ. Аварійні відключення тривають в період максимального навантаження на електромережу для недопущення складної системної аварії в Об‘єднаній енергосистемі України при критичному дефіциті електричної потужності. У нічний час ГАВ не застосовуються.

Ознайомитися з новим графіком аварійних відключень можна на веб-сайті ПАТ «Чернігівобленерго» та у місцевих ЗМІ.

Енергетики високо оцінюють ефективну робот в розробці нових графіків аварійних відключень у районах, тих представників влади, які підійшли до цього питання фахово, не використовуючи проблему енергопостачання для особистого піару.

«Зазначені графіки мають чітко дотримуватися всіма диспетчерами ПАТ «Чернігівобленерго», відхилення від них, не допустимі», — озвучив своє доручення Голова Правління ПАТ «Чернігівобленерго» Юрій Касіч під час термінового засідання директорів районів електромереж у Чернігові. Юрій Касіч рекомендував керівникам РЕМ більш активно реагувати на звернення споживачів та підтримувати з ними зворотній зв‘язок.

Голова Правління Юрій Касіч зазначив, що ПАТ «Чернігівобленерго» повторно звернулося до Мінпаливенерго, НКРЕКП, ДП НЕК «Укренерго», Головдерженергонагляд, ДП «Енергоринок» з пропозицією довести для Чернігівській області, переважна частина споживачів якої це населення та комунальні підприємства тепловодопостачання, об‘єктивні ліміти по потужності. На сьогодні в регіоні «драконові» ліміти визивають масові обурення громадськості, зростання соціальної напруги, та неповаги до професії «енергетик», в цілому.

«Тривалість перерви в електропостачанні споживачів під час відключення за графіками (ГАВ або СГАВ) живильних ліній і трансформаторів, як правило,не має перевищувати 2-х годин. На даний час Товариство не має можливості задовольнити такі вимоги, так як потужність яка доводиться диспетчером ДП НЕК «Укренерго» для відключення перевищує половину потужності, заведеної в ГАВ.

В такому випадку не можна рівномірно чергувати відключення споживачів, а у випадку, коли ГАВ вводиться в повному обсязі (що стається майже щодня), це взагалі неможливо. Єдиним виходом в такій ситуації є відключення споживачів, які не включені до ГАВ, а це є грубим порушенням договірних умов.

Також слід зазначити що енергокомпанія ні в якому разі не застрахована від штрафних санкцій з боку ДП «Енергоринок» в разі коливань обсягів споживання області замовлених на поточний та майбутні періоди пов’язаних з нехарактерними відхиленнями. Товариство при нинішньому стані справ не має можливості спрогнозувати свою діяльність навіть протягом місяця. Це призведе до недоотримання запланованих коштів від споживачів а це може унеможливити виконання планів капітальних ремонтів, інвестиційної програми, виплати податків та інших операційних витрат.

Розуміючи всю серйозність ситуації, що склалася в енергосистемі України, ми чітко усвідомлюємо, що на даний час введення ГАВ є єдиним способом не допустити її розвалу.

При цьому хочемо зазначити, що згідно «Інструкції…» ГАВ повинен застосовуватися у разі «несподіваного аварійного виникнення дефіциту потужності…». Враховуючи те, що дефіцит потужності в ОЕС України відбувається тривалий час і згідно листа ДП НЕК «Укренерго» №01/06-1-1/14288 від 17.12.1014 р, згідно з добовим диспетчерським графіком навантаження складеним ДП «Енергоринок» і надалі складатиме від 700 до 2400 МВт, ми пропонуємо довести до енергокомпаній, які не виконують на 100% зобов’язання по розрахункам з ДП «Енергоринок» за куповану електроенергію, знижені ліміти потужності відповідно до реального балансу ОЕС України і застосовувати заходи примусового обмеження споживачів тільки до тих енергокомпаній, які перевищують доведені ліміти. При цьому дозволити енергокомпаніям розробити «віялові» графіки відключень погоджені з місцевими органами виконавчої влади та Держенергонаглядом. Такий підхід дозволить виконувати доведений ліміт споживання при цьому відключення споживачів буде проводитися в узгоджені з місцевими органами виконавчої влади години. Це значно зменшить соціальну напругу в суспільстві, дозволить підприємствам та організаціям планувати свою роботу.

В цьому році виміри електричного навантаження в «зимовий» режимний день були проведені 17 грудня. Враховуючи те, що в цей день застосовувався графік аварійних відключень та графік обмеження потужності, проведені виміри електричного навантаження не відповідають дійсності. До Товариства почали надходити звернення споживачів про те, що навантаження в режимний день не відповідало нормальному режиму електроспоживання і згідно пункту 2.9 «Порядку організації проведення вимірів електричного навантаження в режимний день» просять провести повторні виміри. В зв’язку з цим, просимо призначити повторні виміри в інший день, коли не будуть застосовуватися ГАВ та ГОП та знизиться температура повітря до мінусових відміток» - йдеться у зверненні, в якому енергетики висловлюють надію на врегулювання ситуації.

Також Юрій Касіч акцентував увагу, що всі неплатники та порушники правил користування електричною енергію відповідно до законодавствабудуть відключені віделектромережі.

«При цьому не повинні постраждати установи соціальної сфери. Однак при ускладнення ситуації,ми невиключаємо та не маємо права допуститиборгівза споживанняелектроенергії»,- зазначив він.

Відключення електроенергії можуть продовжитися до кінця зими. Про це під час засідання громадської ради при Міненерговугілля заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелик.

«Ми не пройдемо цю зиму, якщо введемо штатну ситуацію в країні. Не буде цієї зими штатної ситуації», – заявив Светелик.


За повідомленням прес-служби
ПАТ "Чернігівобленерго"

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода