back

Використання наявних потужностей переробних та харчових підприємств області має бути пріоритетним у стратегічному розвитку регіону

31-10-2014 14:41

Харчова та переробна промисловість – одна з провідних стратегічних і найважливіших галузей агропромислового комплексу області.

Вона є завершальною ланкою сільськогосподарського виробництва та індикатором ефективного функціонування всього агропромислового комплексу.

В області промислове виробництво харчових продуктів здійснюють понад 100 великих та середніх підприємств. Найбільшу питому вагу у структурі галузі займає виробництво тютюнових виробів – 40,7%, пивоварна та молочна промисловість по 15% кожна, з виробництва м’яса та м’ясних продуктів – 5,4%.

Як свідчать показники, проти відповідного періоду минулого року в цілому по галузі ми маємо приріст 4,6%, але по галузі з виробництва харчових продуктів скорочення на 1,9%.

Стабільне зростання йде по виробництву хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, виробництва готових кормів для тварин, перероблення та консервування фруктів і овочів.

В той же час, відстають такі галузі як перероблення та консервування риби, м’ясопереробна, виробництво молочних продуктів, борошно, крупи та крохмаль, виробництво напоїв.

Як наголошує в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, розвиток основних галузей харчової промисловості перш за все залежить від сировинної бази, яку формують саме сільгосптоваровиробники.

Ми повинні максимально сприяти постачанню сировинних ресурсів на переробні підприємства області. А це, в свою чергу, може забезпечити збільшення завантаженості виробничих потужностей та збільшення обсягів готової продукції. Керівники районних управлінь агропромислового розвитку мають приділити максимальну увагу питанню налагодження співпраці виробників та переробників в плані постачання вирощеної сировини саме на місцеві переробні заводи, - зауважує Сергій Журман.

За його словами, сьогодні необхідно приділять увагу розвитку в районах інтегрованих структур, які мають завершений цикл від виробництва та власної переробки сировинних ресурсів до реалізації готової продукції. В області є позитивні приклади, функціонування таких агропромислових об’єднань, які дають можливість споживачу придбати якісну та безпечну продукцію безпосередньо від товаровиробника за принципом «від поля до столу».

Сьогодні товаровиробники області не повинні бути тільки виробниками сировини, у них є перспектива розвитку олійного, борошномельного, круп’яного, комбікормового виробництва. Прикро, що значна кількість сировинних ресурсів, зокрема, тваринницької продукції вивозиться за межі нашої області, - зауважує в.о. голови облдержадміністрації.

В області реалізується 44 інвестиційні проекти загальною вартістю понад 2 мільярди гривень. Після завершення будівництв (реконструкцій) на об’єктах планується створити 1092 робочих місць для мешканців сільських територій.

Найбільше реалізується проектів у тваринницькій галузі (молочного та м’ясного напрямку) та у зерносушильному господарстві.

Незважаючи на складну ситуацію у державі підприємства харчової промисловості переорієнтовуються на нові ринки збуту, підвищують конкурентоспроможність продукції. За 7 місяців обсяг реалізованої сільгосптоваровиробниками та підприємствами харчопереробної промисловості продукції склав 181,3 доларів США, що на 33,6% більше відповідного періоду минулого року.

Ми маємо величезний потенціал, який треба максимально ефективно використовувати: наявні потужності переробних та харчових підприємств області, трудові ресурси. Тільки разом, спільними зусиллями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування ми зможемо вирішити питання по формуванню соціальної інфраструктури на селі, чим забезпечимо покращення умов проживання та благополуччя сільського жителя, - наголошує Сергій Журман.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода