back

Виробництво органічної продукції – перспективний напрям розвитку економіки

24-10-2014 16:38

Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності.

Основна тенденція світового ринку – це збільшення попиту на органічні продукти.

Чернігівщина завдяки реалізації на території області українсько-швейцарських проектів є однією з лідерів серед регіонів України. Питома вага області серед кількості підприємств – 20,5%. Сьогодні в області працюють 8 виробників-органіків. Основні напрямки: овочі, фрукти, зернові культури, крупи, борошно, м’ясні та молочні продукти.

Виробництво будь-якої продукції розвивається та нарощується тільки за однієї умови – коли вона має попит, а, відповідно, і ринки збуту. На сьогодні виробники області успішні на зовнішньому ринку і тенденція щодо нарощування експорту зернових культур позитивна. Готовність органіків нарощувати обсяги і постачати продукцію на внутрішній ринок гальмується через низку проблем. Головна з них – нерозуміння споживачами самого поняття «органічна продукція». Ще одним стримуючим фактором є ціна продукції, яка перевищує звичайну від 50% до 2 разів і низька купівельна спроможність населення.

З метою нарощування виробництва та реалізації органічної продукції, обласною державною адміністрацією розробляється план першочергових заходів, зокрема, опрацьовується можливість продажу органічної продукції через торгівельну мережу та бюджетні заклади.

Виробник зможе налагодити стабільний ринок збуту лише тоді, коли споживач розумітиме, що таке органічна продукція і буде чітко знати мотивацію до її споживання. Тому ми маємо всіляко підтримувати та економічно стимулювати її виробників, доносити до людей інформацію щодо користі такої продукції для здоров’я, - говорить в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода