24-10-2014 16:38
Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності.
Основна тенденція світового ринку – це збільшення попиту на органічні продукти.
Чернігівщина завдяки реалізації на території області українсько-швейцарських проектів є однією з лідерів серед регіонів України. Питома вага області серед кількості підприємств – 20,5%. Сьогодні в області працюють 8 виробників-органіків. Основні напрямки: овочі, фрукти, зернові культури, крупи, борошно, м’ясні та молочні продукти.
Виробництво будь-якої продукції розвивається та нарощується тільки за однієї умови – коли вона має попит, а, відповідно, і ринки збуту. На сьогодні виробники області успішні на зовнішньому ринку і тенденція щодо нарощування експорту зернових культур позитивна. Готовність органіків нарощувати обсяги і постачати продукцію на внутрішній ринок гальмується через низку проблем. Головна з них – нерозуміння споживачами самого поняття «органічна продукція». Ще одним стримуючим фактором є ціна продукції, яка перевищує звичайну від 50% до 2 разів і низька купівельна спроможність населення.
З метою нарощування виробництва та реалізації органічної продукції, обласною державною адміністрацією розробляється план першочергових заходів, зокрема, опрацьовується можливість продажу органічної продукції через торгівельну мережу та бюджетні заклади.
– Виробник зможе налагодити стабільний ринок збуту лише тоді, коли споживач розумітиме, що таке органічна продукція і буде чітко знати мотивацію до її споживання. Тому ми маємо всіляко підтримувати та економічно стимулювати її виробників, доносити до людей інформацію щодо користі такої продукції для здоров’я, - говорить в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман.