back

В Чернігові презентовано громадський проект українських істориків — сайт «ЛІКБЕЗ. Історичний фронт»

24-10-2014 11:16

Про те, як протистояти російській пропаганді та про нові завдання, які стоять перед Українським інститутом національної пам’яті (УІНП), говорили на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово». Журналісти мали нагоду поспілкуватися з головою УІНП, кандидатом історичних наук Володимиром В’ятровичем та координатором громадського проекту українських істориків — сайту «ЛІКБЕЗ. Історичний фронт», науковим співробітником Інституту історії України НАН України, кандидатом історичних наук Кирилом Галушком.

— Відновлення та формування української національної пам’яті, а також спростування міфів, які Росія використовує у своїй пропаганді для дискредитації України, є одними з головних завдань Українського інституту національної пам’яті, це питання національної безпеки держави Україна, — зазначив Володимир В’ятрович у своєму виступі.

— У 1944 році відбулося вигнання нацистських окупантів з України. Замість нацистських окупантів в Україну повернувся комуністичний тоталітарний режим з репресіями, депортаціями, штучним голодом 1946-1947 років. Україна визволилася, стала вільною, демократичною державою тільки в 1991 році. Термін «визволення» як й інші радянські міфи сучасний російський агресор використовує для нового загарбання України.

Голова УІНП також наголосив, що війна, яка зараз триває на сході країни, — це не конфлікт між українськомовним чи російськомовним населенням, це конфлікт між тими, хто хочете жити в незалежній Україні та тими, хто досі живе радянським минулим.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо завдань, які поставлені перед Інститутом, Володимир В’ятрович зауважив, що УІНП разом із партнерами успішно реалізує проекти «Україна в Другій світовій війні», «Книга пам’яті», комплекс меморіальних і науково-просвітницьких заходів зі вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр., пам’яті жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму, та ін.

Серед нових завдань та напрямів роботи Інституту Володимир В’ятрович окремо виділив такі: повернення УІНП статусу центрального органу виконавчої влади, створення Музею Свободи/Музей Майдану, фіксація високого рівня патріотизму, що проявився у населення у зв’язку з останніми подіями в Україні, героїзація учасників АТО.

Також у рамках засіданні прес-клубу його учасникам був презентований громадський проект українських істориків — сайт «ЛІКБЕЗ. Історичний фронт».

— Історична міфологія — це інструмент інформаційної війни, який вражає тих, хто не має достатніх знань з історії. Тому наш проект має на меті зібрати якомого більше міфів, які дискредитують Україну, та спростувати їх, — запевнив Кирило Галушко.

Координатор проекту «ЛІКБЕЗ. Історичний фронт» зазначив, що на сайті вже розміщено близько 120-ти статей, кожна з яких спростовує той чи інший міф про Україну. При цьому важливим є той факт, що авторами статей є фахові історики, які подають виключно наукову інформацію.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода