back

Не вистачає коштів на оплату комунальних послуг – звернися до органів соціального захисту населення

22-09-2014 16:36

Які соціальні гарантії надає держава громадянам в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги? Відповіді на це та інші питання, пов’язані з соціальним захистом незахищених верств населення отримали представники засобів масової інформації на брифінгу в облдержадміністрації 22 вересня.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення, залишається Програма житлових субсидій, яка діє з 1995 року. Субсидії гарантують малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг. Для її отримання громадяни мають звернутися до органів соціального захисту, надати довідку про склад сім’ї, заповнити декларацію та написати відповідну заяву.

Наразі субсидії в області отримують 28,5 тисяч громадян, з початку року вже нараховано 42 мільйони гривень субсидій.

З 1 жовтня поточного року Урядом передбачено зміни нарахування субсидій. Зокрема, збільшиться соціальна норма житла. Зараз вона становить 31,5 квадратного метра житла, а з жовтня підвищиться до 48,87 квадратних метри житлової площі. Також передбачається більш гнучка система обрахування відсотку обов’язкового платежу, який має сплачувати громадянин. Наприклад, родина з двох осіб, яка має середньомісячний дохід у розмірі 2 тисячі гривень, буде сплачувати за комунальні послуги не більше 127-ми гривень.

Проте, громадянам, які вже отримують субсидії, хвилюватися не потрібно. Тому що всі необхідні перерахунки органи соціального захисту населення зроблять автоматично.

Крім того, з 1 липня 2014 року населення України має можливість скористатись новою державною соціальною програмою компенсації додаткових витрат. Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. Право на її отримання мають сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї.

Для отримання компенсації, за словами начальника відділу адресних соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення ОДА Ольги Кульгейко, громадянам необхідно звернутися до органів соціального захисту за місцем проживання, надати довідку про склад сім’ї, довідку про доходи кожного члена сім’ї та написати відповідну заяву. У 10-ти денний термін будуть зроблені відповідні розрахунки та призначена компенсація.

Слід зазначити, що компенсаційні кошти перераховуватимуться на рахунки підприємств, які надають послуги. Фахівці соцзахисту стверджують, що можливий також варіант одночасного отримання компенсації і субсидії однією людиною. Як підкреслив Олег Русін, на сьогодні в області своїм правом на отримання компенсації скористалось лише 100 громадян.

- Враховуючи той факт, що підвищені рахунки за житлово-комунальні послуги населення Чернігівщини вже отримало, очікуємо, що і кількість громадян, які матимуть пільги, значно зросте. Але органи соціального захисту області готові до роботи, - додав він.

За телефоном «гарячої телефонної» лінії Департаменту соціального захисту населення ОДА 5-60-97 можна отримати будь-яку інформацію або консультацію щодо механізмів нарахування субсидій та компенсаційних виплат.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода