back

Як отримати компенсацію за використаний газ

19-09-2014 13:55

У зв`язку з підвищенням вартості житлово-комунальних послуг та природного газу, в Україні з 1 липня діє програма компенсації. Напередодні опалювального сезону багато сімей можуть скористатися цією програмою аби не допустити заборгованості та уникнути відключення газопостачання взимку.

За призначенням компенсації споживачі ПАТ «Чернігівгаз» можуть звернутися із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Розмір компенсації визначається як різниця між розміром плати за послуги (у межах норм споживання) після підвищення цін і тарифів та розміром цього ж платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.

Так, наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги 300 гривень на місяць, а після підвищення – 450 грн. Розмір щомісячної компенсації становить 450 – 300 = 150 гривень.

Компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Її розрахунок здійснюється у десятиденний строк після того, як споживач надасть всі необхідні документи. Про призначення адресної допомоги заявнику надається повідомлення, де вказаний розмір компенсації по кожному виду послуг та період її надання. Компенсація щомісяця відшкодовується підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки споживача.

Порядок компенсації регламентований Постановою КМУ від 5 квітня 2014 року № 83 «Про посилення соціального захисту в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги». На відміну від субсидії компенсація розповсюджується лише на оплату вартості постачання газу, централізованого опалення та гарячого водопостачання, коли субсидія охоплює увесь спектр житлово комунальних послуг.

Отримати соціальну допомогу зможуть ті сім`ї, сукупний дохід яких за попередні шість місяців не перевищував суми прожиткового мінімуму сім`ї. Прожитковий мінімум сім’ї дорівнює сумі прожиткових мінімумів кожного члена цієї родини, тому варто попередньо провести розрахунок, чи має право сім’я на соціальну допомогу та в якому вигляді може її отримати: субсидія, компенсація або усе разом. Важливо, що компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов`язане зі зміною форм власності житла і не тягне за собою такі зміни.



ПАТ "Чернігівгаз"

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода