back

Більше 45% насіння картоплі вирощується на Чернігівщині

25-07-2014 11:07

Непрості часи переживає сьогодні аграрний сектор як держави, так і регіону.

Проте сільськогосподарські підприємства північної частини області не зраджують традиціям картоплярства. В цьому ще раз пересвідчилися члени робочої групи, яка на минулому тижні продовжувала вивчати технологічні особливості виробництва насіння картоплі високих категорій урожаю 2014 року. Адже сільгосппідприємствами посаджено 5,1 тис. га картоплі, з яких близько 1,0 тис. га на насіння.

Завідувач лабораторією насінництва Інституту картоплярства НААН кандидат с. г. наук Ольга Вишневська, виконавчий директор обласної науково-виробничої асоціації картоплярів «Чернігівкартопля» кандидат с. г. наук Володимир Купріянов, фахівці Департаменту, головні спеціалісти управління контролю якості насіння і садивного матеріалу державної інспекції сільського господарства області відвідали низку районів північної частини області. Аргумент, що став приводом для огляду площ, на яких сьогодні вирощується насіння другого поліського хліба, - оцінка стану елітних посівів картоплі.

Члени комісії спільно з керівниками та агрономами суб’єктів насінництва зробили головний висновок польових досліджень – маємо добрі насіннєві перспективи на поточний рік. Стан полів «говорить» як про якісні, так і про кількісні показники урожаїв. Переважна частина площ на насіння вже зараз готуються до збирання. Після численних фіто та сортопрочищень, посіви картоплі десикуються поетапно, щоб якомога більше пластичних речовин стебла надійшло до бульб під час підсушування вегетативної маси рослин.

Увага керівництва головної наукової установи з картоплярства в Україні привернута до нашої області не випадково. Адже більше 45% задекларованих обсягів насіння картоплі в державному Реєстрі виробників насіння і садивного матеріалу на поточний рік, очікується одержати саме на Чернігівщині.

І в Чернігівському, і в Сосницькому, і в Корюківському, і в Менському та Коропському районах вирощене насіння картоплі стане суттєвим доповненням до виробництва валової продукції аграрного комплексу в поточному році.


Прес-служба Департаменту агропромислового
розвитку облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода