Дещо про нове антикорупційне законодавство

1. З 1 липня 2011 р. набирає чинності Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (далі – Закон про корупцію) та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» (далі – Закон про відповідальність за корупцію) (опубліковані в: Голосі України від 15.06.2011 N 107, Урядовому кур`єрі,від 17.06.2011 N 109, Офіційному віснику України від 20.06.2011 N 44.

2. Законом про корупцію передбачено ряд суттєвих новел, зокрема:

2.1. стосовно осіб, що претендує на заняття відповідної посади (дуже широкий перелік, практично – переважна більшість державних службовців) проводиться спеціальна перевірка (ст. 11).

2.2. для осіб, що виконують функції держави або місцевого самоврядування, встановлено ряд обмежень, зокрема щодо використання службового становища з метою отримання вигоди (ст. 6); сумісництва та суміщення (ст. 7); одержання дарунків (ст. 8), роботи близьких осіб (ст. 9); щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування (ст. 10).

2.3. запроваджено фінансовий контроль, що зокрема, полягає в необхідності подавати за місце роботи декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік за встановленою цим Законом формою. При цьому поле "сума витрат (грн) на придбання у власність/оренду чи на інше право користування" і поле "усього" у визначених позиціях заповнюється, якщо разова витрата (вклад/внесок) по кожній із зазначених позицій у звітному році дорівнює або перевищує 150 тис. гривень.

2.4. передбачено необхідність проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів (обов’язкова для проектів законів України, актів Президента України, інших нормативно-правових актів, що розробляються Кабінетом Міністрів України, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади). Для адміністрацій як обов’язкова не визначена, але проекти їх актів можуть бути піддані громадський антикорупційній експертизі.

3. Закон про відповідальність за корупцію визначає порядок, умови та види відповідальності за корупційні діяння.

Вказані питання регламентуються в кримінально-процесуальному, кримінальному, адміністративному законодавстві, до якого внесено зміни.

Наприклад, одержання хабара за Кримінальним кодексом України карається штрафом:

за хабар від «0» до 85 грн - від п`ятисот (8 500 грн) до семисот п`ятдесяти (12 750 грн.)неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

за хабар від 85 грн. (у п`ять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) до 3 400 грн. (у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) від семисот п`ятдесяти (12 750 грн.) до однієї тисячі п`ятисот (25 500 грн. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п`яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відповідальність за хабар у великому і особливо великому розмірі визначена окремо. Відповідальність також залежить і від статусу особи, яка його отримала.

Детальніше про: Закон "Про засади запобігання і протидії корупції"