КОРЮКІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

В. о. голови райдержадміністрації: ЧОРНИЙ Сергій Володимирович

Адреса: 15300, м. Корюківка, вул. Шевченка, 60.

тел.: (04657) 2-15-58

e-mail: [email protected]

сайт: koradm.cg.gov.ua

Корюківський район утворено в нинішніх межах у 2020 році.

Розташований в північній частині Чернігівської області.

Межує з Новгород-Сіверським, Чернігівським, Ніжинським районами Чернігівської області та на півночі з климівським районом брянської області російської федерації.

Відстань до обласного центру залізницею 237 км, шосейними шляхами 99 км.

Територія – 4575,4 км2.

Населення – 86,4 тис. осіб (станом на 01.01.2022).

Населених пунктів – 218, в т.ч. міст – 3, селищ – 3, сіл – 212.

Місцевих рад – 6, в т.ч.: районна – 1, міських – 3, селищних – 2. Утворено 5 ТГ: Корюківська, Менська, Сновська, Сосницька, Холминська.

Клімат – помірно-континентальний.

Ґрунти – дерново-підзолисті, піщані і супіщані, дернові і лугові легко суглинисті і болотні ґрунти, частково лесові легкі суглинки і чорноземні «степки».

Корисні копалини: пісок, глина, мінеральна вода, суглинки, торф’яники, цегельно-черепична сировина.

Напрямки спеціалізації району:

у промисловості – тверді і м’які сири, гофрокартонна тара, мінеральна вода, безалкогольні напої, піддони дерев’яні, корсетні вироби, сир ковбасний, пиломатеріали, спирт етиловий ректифікваний, кондитерські вироби, соки фруктові та овочеві, хлібобулочні вироби, виробництво деревообробних верстатів, металообробка,  шпалери, фанера клеєна, гранули паливні, тріска паливна, щит клеєний, пелети і брикети з відходів деревини;

у сільському господарстві – вирощування зернових та зернобобових культур, технічних культур, виробництво продукції тваринництва – молока та м’яса ВРХ, виробництво яєць.

Найбільші населенні пункти: місто Корюківка, Мена, Сновськ, селища Сосниця та Холми.

Районний центр – м. Корюківка. Засновано в 1657 р. козаком Є. Корюкою. Входило до складу Киселівської сотні Чернігівського полку, потім - до Сосницького повіту. Місто славилось продукцією цукрово-рафінадного заводу, яка на Всесвітній виставці в Парижі (1900р.) одержала Золоту медаль. Населення - 12,8 тис. осіб.

Історичні та історико-архітектурні пам’ятники району: Свято-Покровська церква в с. Жукля, Олександро-Невська церква в с. Перелюб, Успенська церква с. Волосківці, Миколаївська церква с. Городище, Покровська церква с. Дягова, Покровська церква с. Синявка, Троїцька церква с. Степанівка, Андріївська церква с. Стольне, Покровська церква селища Сосниця, пам’ятник підпільникам в селищі Холми, меморіал на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським загарбникам та меморіальний комплекс в Корюківці на честь 1232 воїнів-земляків, що загинули в роки Другої світової війни, Сосницький літературно-меморіальний музей Олександра Довженка, Холминський військово-історичний музей, Щорський історичний музей (м.Сновськ), «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» (с. Єліно).